Sunday, July 26, 2015

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σε αναζήτηση «καταφυγίου»
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ (πάνω), τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κάτω αριστερά) και τον Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ
Σε αναζήτηση «καταφυγίου»
«Καταφύγιο» στους επικεφαλής των θεσμών αναζητούν Ελληνες αξιωματούχοι, καθυστερώντας την έναρξη των εργασιών και διαπραγματεύσεων. Ψάχνουν τη σωστή τοποθεσία και οργανώνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Φήμες, ωστόσο, λένε ότι οι ξένοι δανειστές θα μπορούσαν να «αποζημιωθούν» για τον φόβο που νιώθουν, από τον... ήλιο και τη θάλασσα, καθώς μία από τις περιπτώσεις που εξετάζεται είναι παραθαλάσσια, μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα.
Δική τους απαίτηση...
Ο σχεδιασμός για την ασφάλεια των εκπροσώπων των δανειστών έγινε ύστερα από απαίτηση των ίδιων. Πληροφορίες λένε ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζιαμαριόλι του ESM έχουν τρομοκρατηθεί από το ενδεχόμενο μίας «επίθεσης, όχι απαραίτητα οργανωμένης, αλλά και μεμονωμένων ενεργειών από οργισμένους Ελληνες που υφίστανται τις επιπτώσεις των μνημονίων και της παρατεταμένης ύφεσης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
Επτασφράγιστο μυστικό
Το Reuters επισημαίνει ότι αν και οι Ελληνες αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως οι συζητήσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης πρέπει να ξεκινήσουν την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των θεσμών λένε ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να βρεθεί η σωστή τοποθεσία, δεδομένης της λεπτότητας των διαπραγματεύσεων αλλά και του γεγονότος ότι οι Ελληνες απεχθάνονται τους δανειστές για τα δύο τελευταία μνημόνια. Αν και η πρώτη συνάντηση των θεσμών με τις ομάδες διαπραγμάτευσης στην Αθήνα ήταν προκαθορισμένη για την περασμένη Παρασκευή, αναβλήθηκε. Το πότε θα έρθουν παραμένει άγνωστο και το πού θα εγκατασταθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι επτασφράγιστο μυστικό. «Υπάρχουν ορισμένα διαδικαστικά θέματα που πρέπει να λυθούν και ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια», είπε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αρκετές επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε ο ίδιος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Περίμενε πρόσκληση
Το πρώτο «αγκάθι» που οδήγησε στην αναβολή ήταν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέμενε τη δική του πρόσκληση από την Ελλάδα, η οποία εστάλη την περασμένη Παρασκευή. Το δεύτερο ήταν ότι την Πέμπτη το απόγευμα όλοι οι θεσμοί συνομίλησαν μεταξύ τους, όχι για το δημοσιονομικό κενό ή το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, αλλά για την ημερομηνία άφιξής τους στην Αθήνα και την ασφάλειά τους κατά την παραμονή τους στη χώρα. «Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν ξεκίνησαν τελικά την Παρασκευή όπως αναμενόταν», τονίζει το Reuters, προσθέτοντας ότι «αξιωματούχοι ρίχνουν τις ευθύνες της καθυστέρησης σε ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλειά τους στη χώρα», καθώς, όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, πολλοί Ελληνες απεχθάνονται τους δανειστές της χώρας.
Ούτε ο Θεός... θα πετύχαινε με το πρόγραμμα
Συνεχίζει τις συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί έκπληξη με τις δηλώσεις του. Μιλώντας στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Focus», αφού έβγαλε μία selfie με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Φιλίν Λίτσμαν, δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι έγκλημα κατά των Γερμανών φορολογουμένων, συμφωνώντας έτσι με τους... ακραίους κύκλους της Ευρώπης που έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν κληθεί να εφαρμόσουν οι Ελληνες, ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε: «Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στη Γη για να αναλάβουν την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μη γίνουν λάθη -επειδή ο Θεός δεν κάνει λάθη-, ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν με επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».
Το παράπονο του εμπόρου
Μία ημέρα πριν, ο Γ. Βαρουφάκης είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική πραγματικότητα αφού τον σταμάτησε πολίτης στον δρόμο για να του εκφράσει την αγανάκτησή του για την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Μας γονατίσατε», είπε ο έμπορος στον πρώην υπουργό Οικονομικών και προσέθεσε: «Πες μου εσύ, πέντε-έξι μήνες τώρα, πες εσύ αν εμείς μπορούμε να δουλέψουμε ως έμποροι». Τότε ο μετρ της δημιουργικής ασάφειας βρήκε διέξοδο ρίχνοντας την ευθύνη στους κακούς εταίρους. «Ποιος διέκοψε τη ρευστότητα προς τις τράπεζες;», διερωτήθηκε προσπαθώντας να αποφύγει τον εξαγριωμένο έμπορο.
Συμφωνία και μπάνια του λαού
Τα τιτιβίσματα του Δ. Παπαδημούλη έχουν πάντα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αφού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πολιτικό του στίγμα μέσα από τους 150 χαρακτήρες των αναρτήσεων μέσω Twitter. Στο τελευταίο μήνυμά του αναφέρει χαρακτηριστικά δείχνοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες: «Τώρα, συμφωνία και τα ?μπάνια του λαού?. Μετά, έναρξη εφαρμογής, απομείωση του χρέους, συνέδριο του ?κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ? και αν χρειαστεί, εκλογές». Περιεκτικό και συμβολικό...
Η συγνώμη για τον... τόνο
Συγνώμη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζήτησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος για το επεισόδιο που είχαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ψήφισης του δεύτερου πακέτου μέτρων στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. Ο κ. Μητρόπουλος, διατηρώντας το ευγενικό ύφος που κρατά και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είπε μιλώντας στο Mega ότι δεν προκάλεσε αυτός, αλλά ούτε και ο Ευ. Τσακαλώτος το επεισόδιο. «Οφείλω να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν θέλω να σηκώνω τον τόνο της φωνής μου», είπε ο κ. Μητρόπουλος, κλείνοντας το κεφάλαιο του επεισοδίου με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε ζητήσει επίμονα την προστασία του προέδρου κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του στη Βουλή.
«Επίθεση» φιλίας από Νικήτα
Χαμόγελα και εναγκαλισμοί μεταξύ του Νικήτα Κακλαμάνη και της Ντόρας Μπακογιάννη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου ανακηρύχθηκε και επίσημα πρόεδρος του κόμματος ο Β. Μεϊμαράκης.

Επιστολή Φώφης στον πρωθυπουργό: Δώσε λύση για τη Ζωή

Να δώσει «προσωπικά αμέσως λύση, με τον πλέον προσήκοντα τρόπο», στο θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάλεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά τον Αλ. Τσίπρα, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό. «Δεν επιτρέπεται άλλο να σιωπούμε», σημειώνει η κυρία Γεννηματά, τονίζοντας πως «η συναινετική μας στάση που εκφράστηκε στην εκλογή της προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να καταλήξει σε συνενοχή διά παραλείψεως σε μόνιμη βλάβη της Ελληνικής Δημοκρατίας».

No comments: