Επισκόπηση τύπου
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε τη μάχη της βουλής, εντούτοις το τίμημα ήταν μεγάλο, εκτιμούν σήμερα πολλοί γερμανοί σχολιαστές. Κατά πόσον είναι πλέον βιώσιμη η κυβέρνηση αυτή;
«Πώς βρέθηκε σε δίλημμα ο Τσίπρας», διερωτάται η Süddeutsche Zeitung, εξηγώντας ότι αν και το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, «ο χθεσινός μαραθώνιος κατέδειξε ότι οι αντίπαλοι του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι απρόβλεπτοι». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση».
Η Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι «ο Τσίπρας βρίσκεται σε δίλημμα», καθώς μπορεί να επικρατεί ανακούφιση, αφού «η ελληνική βουλή τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ήταν εναντίον».
«Φωτιές και επεισόδια, αλλά η ελληνική βουλή είπε ΝΑΙ!», τιτλοφορείται σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της Bild που επισημαίνει ότι «το πακέτο πέρασε χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. (…) Έτσι ο Τσίπρας έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία».
«Ο Τσίπρας κέρδισε και έχασε την ίδια στιγμή», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνεται, μπορεί να υπερίσχυσε το «ναι» στα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές, ωστόσο μετά τη διαφωνία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την πλειοψηφία στη βουλή.
«Το μεγάλο ψέμα της ελληνικής διάσωσης»
«Το μεγάλο ψέμα της ελληνικής διάσωσης», είναι ο τίτλος σχολίου στην Berliner Zeitungπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι με τη νέα του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «το ΔΝΤ τροφοδοτεί όχι μόνον εκείνους που θεωρούν την Ελλάδα ‘βαρέλι δίχως πάτο’, αλλά και εκείνους που ζητούν εδώ και καιρό ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα καταδεικνύει εκ νέου το λάθος της όλης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Ήδη το 2010 ειδικοί του ΔΝΤ ζητούσαν κούρεμα. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι το απέρριπταν. Ήθελαν να αποφύγουν απώλειες για τους πιστωτές της Αθήνας -τις ευρωπαϊκές τράπεζες-, φοβούμενοι την αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. (…) Το κούρεμα δεν έγινε και αυτό οδήγησε σε ένα ακόμη πιο σκληρό πρόγραμμα περικοπών το οποίο κατέστρεψε την οικονομία. Το κούρεμα βρίσκεται τώρα και πάλι στο τραπέζι. Το 2010 είχε πλήξει τους ιδιώτες πιστωτές, αυτή τη φορά τους φορολογούμενους».
Τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ όπου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα κείμενο στο οποίο δεν πιστεύει, σχολιάζει η Die Welt. «Η αποστασιοποίησή του αυτή επιβεβαιώνει κάτι που πολλοί υποπτεύονταν: ότι το μόνο που έχει ο Τσίπρας στο μυαλό του αμέσως μετά τη δέσμευση για την παροχή νέας βοήθειας, είναι να περιπαίξει τους πιστωτές. Αναμένεται να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν υπάρξουν συνεχείς έξωθεν πιέσεις ενώ ο ίδιος θα προσπαθεί όλη την ώρα να κατηγορεί την Τρόικα». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η εμπειρία δείχνει ότι καμία δημοκρατική κοινωνία δεν ανέχεται να της υπαγορεύονται σε βάθος χρόνου σημαντικά μέτρα από έξω. (…) Οι κυβερνώντες πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι. (…) Ήταν σαφές ότι μετά την ανακούφιση το πρωί της Δευτέρας, θα ακολουθούσε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Εντούτοις δεν ήταν σαφές ότι αυτό θα γινόταν τόσο γρήγορα».
Αναπόφευκτο το κούρεμα
«Από πού γνωρίζω ότι το Γκρέξιτ αποτελεί σημαντικό στοιχεία των σχεδίων Σόιμπλε για την Ευρώπη; Γιατί μου το είπε ο ίδιος!»
Η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού. Καταρχήν εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική βούληση της ακροαριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα. (…) Κατά δεύτερον οι αριθμοί απλά δεν βγαίνουν οικονομικά. (…) Εντούτοις για πολιτικοοικονομικούς λόγους οι κυβερνήσεις των πιστωτριών χωρών προτιμούν να συνεχίσουν να κερδίζουν χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δικής τους θητείας. Ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό να μπορεί να καθυστερήσει το μακροπρόθεσμα μάλλον αναπόφευκτο όνειδος του κουρέματος και να φορτωθεί στις επόμενες κυβερνήσεις».
Εκτενές άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, όπου ο πρώην υπ. Οικονομικών εξηγεί «το σχέδιο του δόκτωρα Σόιμπλε για την Ευρώπη», φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Die Zeit. «Πέντε μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης μας οδήγησαν σε αδιέξοδο επειδή το ήθελε ο δόκτωρ Σόιμπλε», επισημαίνει ο Γ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι όταν τον Φεβρουάριο συμμετείχε για πρώτη φορά σε Eurogroup, είχε σχηματιστεί ήδη μια ομάδα γύρω από τον κ. Σόιμπλε η οποία είχε στόχο να αποτρέψει κάθε προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών. «Πέντε μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων (…) ήταν καταδικασμένες να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που ο δόκτωρ Σόιμπλε θεωρούσε ‘ενδεδειγμένο’ ήδη πριν εκλεγεί η κυβέρνησή μας, να ωθήσει δηλαδή την Ελλάδα εκτός ευρώ προκειμένου να πειθαρχήσουν οι χώρες που εναντιώνονται στο ειδικό σχέδιό του για την ανασύνταξη της ευρωζώνης». Δεν πρόκειται για θεωρία την οποία έβγαλα από το μυαλό μου, τονίζει εμφατικά ο Γ. Βαρουφάκης: «Από πού γνωρίζω ότι το Grexit αποτελεί σημαντικό στοιχείo των σχεδίων Σόιμπλε για την Ευρώπη; Γιατί μου το είπε ο ίδιος!».
Κώστας Συμεωνίδης
1 comment:
Oλα στο προσκήνιο. Το κατάντημα της χώρας είναι και ευρωπαικό. επιμονές και στενοκεφαλιές οδήγησαν στην παραδοχή οτι χρειαζόταν απο το 2010 το κούρεμα του χρέους μα οι τόκοι και τα εισοδήματα ηταν γλυκύτερα από την καταστροφή μιας τουλάχιστον γενηάς νέων Ελλήνων. Τώρα διαβλέπει ο παγκόσμιος τύπος τα λάθη και τις παραλείψεις τα οικονομικά μέτρα και τις συνταγές που δεν έπιασαν τόπο.Καιρός για αναθεώρηση ολων των παλαι ποτέ παραδοχών.
Post a Comment