Friday, July 10, 2015

Η ΝΔ θα εξουσιοδοτήσει τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί τη συμφωνία

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΣ

Η ΝΔ θα εξουσιοδοτήσει τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί τη συμφωνία

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ, με διευρυμένη σύνθεση, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στην εισήγησή του ο Ευ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της πλήρους εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού να φέρει συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ.

Η ΝΔ θα εξουσιοδοτήσει τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί τη συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι μέχρι την Κυριακή η χώρα θα πρέπει να έχει συμφωνία που θα την κρατά στο ευρώ και στην Ευρώπη. Η ΝΔ, επίσης, ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό: Σου δίνουμε την εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία, σου δίνουμε όχι μόνο εξουσιοδότηση αλλα εντολή να αποτρέψεις την έξοδο της χώρας απο την Ευρώπη και το ευρώ. Και για το πώς φτάσαμε στην όποια συμφωνία θα μιλήσουμε μετά».
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει το Εθνος (ρεπορτάζ Γιάννης Σαραντάκος) ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, που ανδρώθηκε πολιτικά μέσα σε ταραγμένες εποχές της δεκαετίας του '80, όταν ήταν επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ, θεωρεί ότι η σύγκρουση παράγει αποτελέσματα και διευκολύνει τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί τις διαφορές μεταξύ ιδεολογιών, προσώπων αλλά και κομμάτων.

Για τον κ. Μεϊμαράκη, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ θα στηρίξει εντός Βουλής τα δύσκολα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας, είναι αναγκαίο στην παρούσα συγκυρία να γίνουν ορατές «διά γυμνού οφθαλμού», οι διαφορές που τη χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους ΑΝ.ΕΛ.

Πρόωρες εκλογές
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γι' αυτό θέλει να κρατήσει συσπειρωμένη την κομματική βάση, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την πόλωση. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στα πρώτα 24ωρα της καινούργιας θητείας του:

1. Ανέβασε συνολικά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ως αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό.

2. Εθεσε αυστηρούς όρους για να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και χαριτολογώντας είπε ότι δεν μπορεί να τον δει εάν δεν υπάρχουν άλλοι μπροστά και εάν δεν έχει προμηθευτεί κασετόφωνα.

3. Αποκάλεσε, με μεγάλη δόση ειρωνείας, «χαρούμενο» τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας φωτογραφίες από την παρουσία του κ. Τσίπρα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην Ευρωζώνη.

4. Εβαλε στο «κάδρο» της κριτικής τους ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζοντας «αμετροεπή» τον κ. Π. Καμμένο.

5. Δεν εξαίρεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις ευθύνες που θα υπάρξουν εάν η χώρα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Η εποχή Μεϊμαράκη στη ΝΔ που μόλις ξεκίνησε (και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου), θα έχει μεγαλύτερη πολιτική ένταση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα πως η μόνη εντολή που έχει είναι «να φέρει δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, ώστε να παραμείνει μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Καραγκούνης επανήλθε και αφού κατέστησε σαφές ότι «η διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να μαζέψει» όσους τορπιλίζουν την εθνική συνεννόηση.

Συνεννόηση
«Η εθνική συνεννόηση» -τόνισε- «γίνεται επίσημα και υπεύθυνα. Επίσημα σημαίνει όχι με ανώνυμες διαρροές. Και υπεύθυνα σημαίνει χωρίς ασυνάρτητους υπαινιγμούς και κακοήθειες, όπως αυτές που συνηθίζει ο αμετροεπής κυβερνητικός εταίρος. Εάν ο πρωθυπουργός θέλει ειλικρινά τη συνεννόηση, οφείλει να μαζέψει όσους εξακολουθούν να την τορπιλίζουν. Και αν θέλει τη συμφωνία -το οποίο το ευχόμαστε- πρέπει να μαζέψει τους υπουργούς του, που ανοικτά την αποκηρύσσουν».

Ο κ. Β. Μεϊμαράκης συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. David Pearce.

No comments: