Wednesday, July 15, 2015

Το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον της χώρας

Το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον της χώρας

2
εκτύπωση  

Η σαφής δέσμευση του πρωθυπουργού, στη χθεσινή συνέντευξη του, να κάνει ότι χρειαστεί για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, είναι η επιλογή στην οποία συγκλίνουν τόσο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Από την ώρα που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, το σενάριο ενός Grexit, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί με βεβαιότητα, η επικύρωση από τη βουλή και η ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποτελεί τη μοναδική επιλογή και για τη χώρα και για την κυβέρνηση.

Σκληρή και επώδυνη η συμφωνία, αλλά δυστυχώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όπως ομολόγησε  ο πρωθυπουργός, έστω με καθυστέρηση, θα είναι απολύτως καταστροφική, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Είναι προφανές όμως ότι δεν αρκεί η ψήφιση της. Χρειάζονται  και δυνάμεις που να μπορούν να την υπηρετήσουν και να την μετατρέψουν σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Δυνάμεις που φαίνεται ότι δεν υπάρχουν, αρκετές τουλάχιστον, στην κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί ακόμα και όσοι την ψηφίζουν, την καταγγέλλουν προκαταβολικά, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν επικρατήσει αυτή η λογική πολύ γρήγορα θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο. Και τότε  δυστυχώς το Grexit δεν θα είναι απλώς ένα σχέδιο ή επιθυμίες κάποιων κύκλων, αλλά ορατή πραγματικότητα.

Η χώρα δεν χρειάζεται άλλη αβεβαιότητα, ούτε μια νέα εκλογική περιδίνηση. Το απαιτούν και  οι συνθήκες μετατραυματικού σοκ που βρισκόμαστε, κατά τον κ.Τσίπρα, το ζητούν και οι πολίτες, όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες το «Βήμα». Τα εσωκομματικά προβλήματα και οι ιδεοληψίες  ενός σημαντικού τμήματος του Σύριζα, δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Ο πρωθυπουργός που δήλωσε χθες σε όλους τους τόνους, ότι  έχει την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από το σημερινό  αδιέξοδο, έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να πάρει όλες τις  αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να κάνει πράξη την υπόσχεση του.

ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments: