Monday, July 6, 2015

Πολιτική Το ελληνικό «όχι» αντηχεί στην Ισπανία

Πολιτική

Το ελληνικό «όχι» αντηχεί στην Ισπανία

Παρά τα δείγματα ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, αυτή παραμένει ευπρόσβλητη από πιθανή μετάδοση της ελληνικής κρίσης. Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος δίνει αφορμή για συγκρίσεις και παραλληλισμούς.
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, γενικός γραμματέας του αριστερού κόμματος Podemos, αντέδρασε στη γνωστοποίηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα αναρτώντας στο προφίλ του λογαριασμού του στο twitter παλαιότερη φωτογραφία με τον ίδιο να αγκαλιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Κι ενώ το μέλλον της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, η Ισπανία εκτιμάται ότι είναι μία από τις πλέον ευάλωτες χώρες απέναντι στο ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στο διάστημα των επόμενων μηνών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην οικονομική της κατάσταση, αλλά και στην πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η ξαφνική άνοδος του Podemos.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν αποδέχεται τη σύγκριση με την Ελλάδα
H επικράτηση του όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα προκάλεσε τον ενθουσιασμό του Πάμπλο Ιγκλέσιας (αριστερά)
H επικράτηση του "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα προκάλεσε τον ενθουσιασμό του Πάμπλο Ιγκλέσιας (αριστερά)
Την ίδια ώρα η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2012, όταν και είχε χρειαστεί χρηματική βοήθεια ύψους 41 δις ευρώ από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Επιπλέον το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα υπερβεί φέτος το 3%. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν θα συμβεί στην Ισπανία, επειδή είναι αξιόπιστη χώρα», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο συνάντησής του με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη Μαδρίτη. Ο συντηρητικός ηγέτης της Ισπανίας έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περιγράφοντάς τα ως αποτελεσματική ασπίδα απέναντι σε μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις.
Ωστόσο, η σημερινή αντίδραση του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης και η άνοδος των spread των ισπανικών ομολόγων αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η οικονομία της ιβηρικής χώρας δεν είναι απρόσβλητη από τις αναταράξεις στις χρηματαγορές.
Στο μεταξύ δεν είναι λίγοι οι Ισπανοί που διαφωνούν με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού τους σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας. «Η Ισπανία πρέπει να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα, διότι όσα συμβαίνουν εκεί θα μπορούσαν εύκολα να συμβούν κι εδώ», λέει η Μανουέλα Γκονθάλεθ, ιδιοκτήτρια περιπτέρου στη Μαδρίτη. Η ίδια τόνισε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 24% και φτάνει στο 50% στους νέους κάτω των 25. «Οι νέοι άνθρωποι δουλεύουν απίστευτα σκληρά επί 12 ώρες καθημερινά για μόλις 800 ευρώ το μήνα, γεγονός που δεν τους αφήνει να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια», σχολιάζει.
Διπλή ανάγνωση του ελληνικού δημοψηφίσματος
Σε απόσταση «βολής» από τα ισχυρά κόμματα το Podemos
Σε απόσταση «βολής» από τα ισχυρά κόμματα το Podemos
Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει πολιτικές συνέπειες και στην Ισπανία, εκτιμούν ορισμένοι Ισπανοί. «Μου δίνει ελπίδα», λέει ο Χοσέ Άνχελ Χερένθιας, άνεργος δικηγόρος. «Το ‘όχι' ήταν ένα όχι στον φόβο, στις πολιτικές λιτότητας, στον εκβιασμό και στην ανηθικότητα», προσθέτει ο ίδιος. Τα λόγια του ταυτίζονται με τον πολιτικό λόγο πολλών ηγετικών στελεχών του Podemos, τους οποίους σχεδιάζει να ψηφίσει ο Χερένθιας στις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του χρόνου. Η έκβαση της συγκεκριμένης αναμέτρησης θεωρείται απρόβλεπτη δεδομένου ότι το Podemos βρίσκεται σε απόσταση «βολής» από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης. Αξιοσημείωτη ήταν η επιτυχία του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, στις οποίες το Podemos κατέκτησε την πρωτιά σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.
Ο Χοσέ Φερνάντεθ-Αλμπέρτος, πολιτικός επιστήμονας του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CSIC), εκτιμά ότι υπάρχουν δύο τρόποι ανάγνωσης του ελληνικού δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά τα ισπανικά κόμματα. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε κακή οικονομική κατάσταση είναι κακό για τo Podemos. Γεννά φόβο στους ψηφοφόρους». Από την άλλη, λέει ο Φερνάντεθ-Αλμπέρτος, «μεσοπρόθεσμα το Podemos κατάφερε να καρπωθεί την πατρότητα της ιδέας ότι είναι απαραίτητη μια διαφορετική Ευρώπη, αλλά και την πατρότητα της μάχης ενάντια στους δανειστές, που επιβάλλουν όρους στους οφειλέτες».
Γκάι Χέτζκοου Άρης Καλτιριμτζής

No comments: