Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις των Μέρκελ και Ολάντ
H συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ την επομένη του ελληνικού δημοψηφίσματος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται ενώπιον της "δοκιμασίας" να βρουν κοινή γλώσσα.
Μια μέρα μετά το ηχηρό «όχι» Γερμανία και Γαλλία είναι και πάλι καταδικασμένες να συντονίσουν το βηματισμό τους στην προσπάθεια να αποτρέψουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο καθώς οι Έλληνες ουσιαστικά αντιτάχθηκαν στο σχέδιο των πιστωτών για χορήγηση οικονομικής βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων.
Κοινή προσέγγιση
Βέβαια όλα εξαρτώνται πλέον από το πώς ο έλληνας πρωθυπουργός θα διαχειριστεί αυτήν τη νίκη αλλά και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη, στο Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο ζήτησαν Μέρκελ και Ολάντ. Γάλλια και Γερμανία είναι «συνέταιροι μέσα στο ευρώ και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουν να μιλούν με μια φωνή» δήλωσε στο reuters ο πρώην γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. «Είναι αυτό που περιμένω από την αποψινή συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ», είπε ο Μπαρνιέ.
Η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος που συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες το βράδυ, πήραν την απόφαση να τοποθετηθούν για πρώτη φορά γύρω από τις συνέπειες τους δημοψηφίσματος, μετά τη συνάντηση εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η συνάντηση θα αρχίσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Όπως δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή ως συνήθως θα αναζητηθεί κοινή προσέγγιση εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες. Ο γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, την περασμένη εβδομάδα επέμενε μάλιστα να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα.
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Η γαλλική κυβέρνηση άφησε να διαφανεί ότι θα ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει τη συζήτηση για απομείωση του χρέους, γι αυτό και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έδειξε την Αθήνα λέγοντας ότι είναι η σειρά της ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις. Η νίκη του «όχι» φαίνεται ότι έχει εντείνει τις διαφορές ανάμεσα στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών, γεγονός που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι δύο ηγέτες. Η ελληνική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια και τις διαφορές πολιτισμού και θεώρησης πραγμάτων. Οι Γερμανοί, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε πηγαίνουν «by the book» και προτιμούν μια οικονομική και δημοσιονομική θεώρηση συμφιλιωμένη με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ οι Γάλλοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη και την γεωπολιτική πτυχή της ελληνικής κρίσης καθώς και τις απρόοπτες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει. «Εάν επιβληθεί χάος στη χώρα, αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την ΕΕ» σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, Υβ Μπερονινσί. «Πρέπει να γίνει σύνθεση και των δύο απόψεων και γι αυτό η αποψινή συνάντηση θα έχει αποφασιστική σημασία», προσθέτει.
Ίσως και απομείωση του χρέους
Οι διαφορές ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι έγιναν πολύ αισθητές και στις δηλώσεις για την ερμηνεία του «όχι». Ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για τις τελευταίες γέφυρες που έκοψε ο Τσίπρας για ένα συμβιβασμό ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν πιο προσεκτικός υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν πάνω στο τραπέζι οι βάσεις για διάλογο. Παρά την κόπωση στη Γαλλία για τον τρόπο διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεχή χρηματοδότηση της οικονομίας της ο γαλλικός λαό και κυρίως η αριστερά πτέρυγα των Σοσιαλιστών είδε με συμπάθεια το «όχι». Από την άλλη η καγκελάριος προσπαθεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή απέναντι στα γεράκια» στο κόμμα της. «Νομίζω ότι τελικά οι Γερμανοί δεν είναι εντελώς κλειστοί σε κάθε παράταση αναδιάρθρωσης του χρέους» είπε στο reuters η πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. «Εκείνο που θα είναι πολύ δύσκολο να κατορθώσουν οι Έλληνες είναι ένα τρίτο πακέτο στήριξης».
Ειρήνη Αναστασοπούλου (reuters)
No comments:
Post a Comment