Thursday, July 23, 2015

Υπό ισχυρές πιέσεις η κυβέρνηση Τσίπρα

Παρά την αλλαγή πλεύσης από μερικούςΥπό ισχυρές πιέσεις η κυβέρνηση Τσίπρα
23/07/2015
Με ένταση και κοινοβουλευτικούς καυγάδες εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή ψηφοφορία, καθώς το νομοσχέδιο στηρίχθηκε και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο εκτός του «ναι» του Γιάνη Βαρουφάκη, που φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στον Πρωθυπουργό, αφού κατά πολλούς η ψηφοφορία αποτελούσε πρόκριμα για τη συμμετοχή στις εκλογικές λίστες.
Στο «ναι» προσχώρησαν επίσης οι Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχελάκης, οι οποίοι την προηγούμενη Τετάρτη είχαν ψηφίσει «παρών». «Παρών» ψήφισε και ο Κώστας Δερμιτζάκης ο οποίος στην προηγουμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει «όχι», ενώ στο «παρών» προσχώρησαν και οι Νίνα Κασιμάτη και Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου που είχαν ψηφίσει «ναι».
Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία.

Τι είπαν Τσακαλώτος και Παρασκευόπουλος στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πώς η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.
«Είναι ικανό να καθορίσει συνολικά τη στάση μας; Όχι γιατί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πολυσχιδές κείμενο και γιατί τα δύο προβληματικά θέματα μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πιο σωστό τρόπο, εάν η χώρα κατορθώσει να επιβιώσει στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Έχω πειστεί ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο προβλήματα και πρέπει να διαλέξω αυτή που δεν είναι χειρότερη».


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για Κωνσταντοπούλου
Συνάντηση θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέχεια της χθεσινής επιστολής της.
Με την επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνει λόγο για «αντισυνταγματική» διαδικασία με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι η επιστολή εκφράζει προσωπικές της απόψεις καθώς δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν διαθέτει καμία θεσμική και πολιτική δυνατότητα ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημά σας»
«Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

No comments: