Saturday, September 12, 2015

11η Σεπτεμβρίου: Η Αμερική ξαναγεννιέται από τις στάχτες της

11η Σεπτεμβρίου: Η Αμερική ξαναγεννιέται από τις στάχτες της

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
911 VICTIMS REMEMBERED USA
Εκτύπωση
Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους προκάλεσε αισθήματα φόβου και ανελευθερίας στην Αμερική που μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να εξαλείψουν πλήρως ούτε ο αμυντικός πόλεμος που κήρυξε κατά της τρομοκρατίας, ούτε ο συμβολικός «Πύργος της Ελευθερίας» που έχτισε. Αυτό που διαφαίνεται είναι η προσπάθεια της Αμερικής να αναστηθεί μέσα από τα ερείπια του παλιού και να αναδείξει τον πραγματικό της εαυτό, την ηγεμονική της δύναμη.
Οι Παγκόσμιες Δυνάμεις και η αλλαγή
Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου (ΔΚΕ) έχει πλέον αντικατασταθεί από το Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ήδη στεγάζονται δεκάδες επιχειρήσεις και η ύπαρξή του δηλώνει την πιθανότητα αύξησης του ανταγωνισμού στη διεθνή επικράτηση δυνάμεων. Ναι μεν οι ΗΠΑ παραμένουν η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, ωστόσο η Ασία ενισχύεται διαρκώς και εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτό το ρυθμό θα αναδειχθεί τουλάχιστον ως μια δυνατή αντίπαλη δύναμη. Η Ευρώπη στον αντίποδα δείχνει να μένει πίσω.
Τα δυνατά χαρτιά των ΗΠΑ στηρίζονται στο γεγονός ότι κατέχουν το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως νόμισμα, υπάρχει ουσιαστικά ηγεμονία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η διπλωματική δράση, ένα κλαδάκι της οποίας είναι και η εμπορική διπλωματία. Ο τρόπος διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας διαφοροποιούν τις ΗΠΑ από την υπόλοιπη υφήλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων προάγει το εθνικό και εμπορικό τους συμφέρον.
Το σπουδαιότερο ίσως μέρος της βάσης αυτής είναι το ΔΚΕ. Οι συσσωρευμένες επιχειρήσεις που θα συστεγάζονται σε 4 κτήρια μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες ελέγχονται εύκολα. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για το πως μπορεί να διαμορφωθεί η παγκόσμια αγορά χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα βέβαιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έρχεται η αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς στην πολιτική. 

Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου σήμερα
Στη θέση των Δίδυμων Πύργων έχουν οικοδομηθεί δύο πελώρια σιντριβάνια, όπου το νερό δεν έχει τη συνηθισμένη ανοδική κίνηση αντιθέτως πέφτει κατακόρυφα μέσα σε κενό, ενώ περιστοιχίζεται από μάρμαρο με χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Τριγύρω υπάρχουν αμέτρητα δέντρα μεταξύ των οποίων διατηρείται και ένα που βγήκε ελαφρώς φθαρμένο από τo Σημείο Μηδέν και είναι γνωστό ως το «Επιζών Δέντρο».
Ο «Πύργος της Ελευθερίας» λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2014 και είναι το υψηλότερο και κεντρικό χτίσμα ενός συγκροτήματος που θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Το 2018 αναμένεται να ανοίξει το επόμενο. Εξίσου διαδεδομένα είναι το Εθνικό Μουσείο και το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου που είναι ανοιχτά στους επισκέπτες. Όλες οι κατασκευές μαζί θα αποτελούν το Νέο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου.
Τι αναμεταδίδουν μέχρι στιγμής Αμερικανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ;
rainbow
Η αμερικανική έκδοση της Huffington Post έχει ως θέμα την εμφάνιση ουράνιου τόξου που βγήκε στον ουρανό ακριβώς μια ημέρα πριν την 14η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ανάλογα από τη σκοπιά που το κοιτάει κανείς βγάζει τα δικά του συμπεράσματα για το τι μπορεί να σημαίνει. (http://www.huffingtonpost.com/entry/a-rainbow-appeared-at-the-world-trade-center-just-before-911-anniversary_55f24fa4e4b077ca094e95f6)
Το CNN δημοσιεύει διαρκώς θέματα από τα οποία ξεχωρίζει αυτό που αποκαλύπτει πως το FBI συνέλαβε άντρα από τη Φλόριντα που φέρεται ως βομβιστής. Είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο οδηγίες δημιουργίας βόμβας και του τρόπου ενεργοποίησής της σε εορτασμό που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Κάνσας για την 11η Σεπτεμβρίου.
Την είδηση αυτή συνοδεύει ένα φωτορεπορτάζ. Μια συλλογή από 26 φωτογραφίες από επετείους που έγιναν μέχρι σήμερα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης παρουσιάζοντας διάφορες στιγμές.
Ποια είναι τα πιο πρόσφατα νέα;
marcy borders
Εάν εξαιρέσουμε τις παραπάνω (σημερινές) δημοσιεύσεις, τα πιο πρόσφατα νέα έρχονται από τις 26 Αυγούστου 2015 με το θάνατο της 42χρονης Μάρσι Μπόρντερς. Πρόκειται για τη γυναίκα της φωτογραφίας, που είχε αρχίσει να εργάζεται σε τράπεζα του Βόρειου Πύργου λίγες μέρες πριν την επίθεση.
Όταν έγινε το χτύπημα έφυγε τρέχοντας από τη σκάλα και φτάνοντας κάτω μια επαγγελματίας φωτογράφος απαθανάτισε τη στιγμή. Τότε ήταν στην ηλικία των 28. Η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι, μία από τις 50 παθήσεις που καλύπτει νομοθεσία (James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act) με την οποία χορηγούνται 2,8 δισ. για να αποζημιωθούν οι επιζήσαντες που νόσησαν από σχετικές ασθένειες

1 comment:

lornion said...

η Αμερική ζει και θα ζει γιατί είναι η χώρα της ελευθερίας και της δημιουργίας.