Tuesday, September 15, 2015

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ – ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ – ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
15/09/2015

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την τηλεμαχία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές.
Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν «ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι δυο αρχηγοί προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους.
Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε την εσωτερική πολιτικής και η δεύτερη θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Όπως είπε θα υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει κυβέρνηση σταθερή με όσο το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε πάντως ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κυβέρνηση και όχι «παρα φύση κυβέρνηση». 
Απαντώντας στο εάν υπάρχει «παράθυρο» συνεργασίας με τη ΝΔ, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει ένα κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει «δεύτερες σκέψεις» για την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ στο χρέος, στα εργασιακά, αλλά και στο θέμα του Δημοσίου.
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε από την πλευρά του πως ότι έχουν αλλάξει πολλά από τον Ιανουάριο και κυρίως η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται συναίνεση. «Δεν είναι θέμα προσώπων κατά βάση, είναι θέμα προγράμματος», είπε και πρόσθεσε ότι «αν συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία».
Σε ερωτήσεις για την διαπλοκή κ. Τσίπρας υπενθύμισε ποια ήταν τα κόμματα που εμπλέκονταν στην υπόθεση της Ζίμενς και ρώτησε τι έκαναν τα κόμματα αυτά για τις υποθέσεις της φοροδιαφυγής.
«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες περί διαπλοκής.
«Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» υπογράμμισε ενώ παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. «Τί εκανε ο κ. Τσίπρας τους 6 μήνες; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη διαύγεια. Γιατί δεν πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ; Ήθελε να εκβιάσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα. Δεν περίμενα ότι θα έριχνε τόσο το επίπεδο. Ίσως επειδή χάνει. Θέλετε να κάνω χρήση για το τί λένε οι δικοί σας σύντροφοι; Για το ότι σας κατηγορεί η κ. Κωσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενοι μέχρι το μεδούλι; Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να ρίξετε τόσο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.
Όσον αφορά στις επενδύσεις και με αφορμή τις διαδηλώσεις των μεταλλωρύχων από τις Σκουριές σε ερώτηση ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έδιωξε κάθε επένδυση. «Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, θα κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού σημείωσε ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ενώ δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός «θα στείλουμε μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα». Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ, μπορούν να φέρουν νέες επενδύσεις ενώ σχολιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει και η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν ψήφισε το μνημόνιο αλλά στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, λόγω των λανθασμένων διαπραγματευτικών κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού. «Το μνημόνιο φέρει υπογραφή Τσίπρα Καμμένου και μόνο. Θέλουμε να λειάνουμε τους όρους . Ομαδικές απολύσεις δεν υπογράψαμε ποτέ εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρομακτική αποεπένδυση ύψους 60%» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε με τους εργολάβους και πετύχε την μείωση της τιμής των διοδίων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο.
Σε απάντηση-παρέμβασης ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο. «Μου λέτε μία θέση που φέρατε; Τους διώξατε όλους. Βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ακούτε ιδιωτικό και σας πιάνει αλλεργία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για τις πολύ σκληρές αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό με βάση το μνημόνιο, είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όπως τόνισε το ασφαλιστικό αποτελούσε και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, με ή χωρίς συμφωνία, καθώς η εφαρμογή του PSI στα αποθεματικά των Ταμείων καθώς και η υψηλή ανεργία έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση.
Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τις μειώσεις συντάξεων και τον ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε μιλήσει για εξορθολογισμό, αλλά προέκκυψαν οι εκλογές. «Με τον κύριο Τσίπρα που είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει». Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να πει ψέματα και να δώσει υποσχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι με το ξεμπλοκάρισμα των έργων και την αλλαγή εικόνας για την οικονομία, καθώς και τη δημιουργία πλεονάσματος, θα μπορέσει να δοθεί μέρισμα ανακούφισης των πολιτών. Όπως υπογράμμισε, η ΝΔ ως κυβέρνηση μοίρασε 500 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 300 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας για τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε: Πιστεύω ότι ο λαός θέλει πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται τα λάθη του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι το άλλο όνομα του λάθους είναι η εμπειρία. Εγώ απέκτησα εμπειρία και προσπάθησα να κάνω το παν για να διεκδικήσω τα δίκια του λαού, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν προσπαθεί. Δεν προδώσαμε τον αγώνα. Με το δημοψήφισμα είπα την αλήθεια: Πάμε για καλύτερη συμφωνία. Φέραμε καλύτερη συμφωνία παρά τις δυσκολίες. Ήταν επιλογή εθνικής ευθύνης να αποφύγω το Grexit. Διαφωνώ απάντησε στο ότι δεν υπήρχαν συνθήκες αστάθειας. Παραλάβαμε άδεια ταμεία και την 5η αξιολόγηση στο τραπέζι. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν το μεγαλύτερο ψέμμα. Όταν ειπώθηκε τα spreads πήγαν στο Θεό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως το κόμμα του θα μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που παλαιότερα δεν κατάφερε να περάσει και τόνισε ότι από τότε που η ΝΔ παρέδωσε την κυβέρνηση, η ζωή των πολιτών έχει χειροτερέψει, αλλά από «τότε αλλάξαμε και εμείς», διαβεβαιώνοντας ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την διαπλοκή.elzoni gr

No comments: