Thursday, September 3, 2015

Το... ατύχημα του κ. Τσίπρα

Το... ατύχημα του κ. Τσίπρα


Πριν από έναν χρόνο τέτοιες μέρες ένας παλιός πολιτικός σε τυχαία συνάντησή του φέρεται να είπε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα «...παιδί μου έχεις ρεύμα, αλλά μη βιαστείς να γίνεις πρωθυπουργός, διότι θα γίνεις πρωθυπουργός εν συντομία. Ασε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά...». Σύμφωνα με την ίδια διήγηση, ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε συγκαταβατικά και έκλεισε τη συζήτηση με ένα «δεν νομίζω», ενώ ο βετεράνος πολιτικός αποχώρησε από τη συζήτηση με τη φράση «εγώ πάντως στα είπα...».
Εναν χρόνο μετά φαίνεται πως η συσσωρευμένη πείρα αποδείχθηκε σοφότερη της βιασύνης που δεν λογάριασε τίποτε, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την τύχη του κάνοντας τελικώς ζημιά και στη χώρα και στον εαυτό του. Το πώς και το γιατί προέκυψε αυτό το... ατύχημα θα τα γράψει κάποτε η Ιστορία. Ξέρουμε όμως πως μετά από ένα καταστροφικό επτάμηνο ξόδεψε αλόγιστα το πολιτικό του κεφάλαιο. Τώρα μάλιστα βρίσκεται στην αφετηρία μιας πολιτικής αναμέτρησης με ελάχιστους συμμάχους, κλονισμένη αξιοπιστία και κυρίως χωρίς ένα σοβαρό επιχείρημα γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος.
Στην τελική ευθεία ακόμη μίας προσφυγής στις κάλπες που επελέγη από τον τέως πρωθυπουργό για να εκκαθαρίσει τους λογαριασμούς στο κόμμα του και να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του, όλα δείχνουν ότι εξελίσσεται σε απόλυτη παγίδα μετά και την απάτη του δημοψηφίσματος. Η κατάρρευση της αντιμνημονιακής ρητορείας και η πλήρης αντιστροφή ρόλων σε συνδυασμό με τον εμφύλιο έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αφήνει περιθώρια στην ηγεσία του να προβάλει ένα κάποιο σχέδιο.
Η μακρά περίοδος της κατασυκοφάντησης των προκατόχων του και η άγνοια της πραγματικότητας στην Ευρώπη που επέδειξε ο κ. Τσίπρας τώρα μοιάζουν να τον εκδικούνται. Το χειρότερο όμως για έναν λαϊκιστή ηγέτη είναι ότι το κυβερνητικό του παρελθόν και το δείγμα γραφής αυτής της περιόδου τού στερούν τώρα την άνεση του παρελθόντος να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Η μετάβαση στον ρεαλισμό γίνεται με βαριά καρδιά και μάλλον εκτός χρόνου για τον κ. Τσίπρα, που δείχνει να μην ξέρει τι θέλει.

No comments: