Κουρουμπλής: Να απαλλαγεί επιτέλους η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.
«Επιτέλους, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία. Δεν είναι ο χώρος βολέματος του κομματικού στρατού. Η δημόσια διοίκηση δεν αφορά το κάθε κόμμα, αφορά την πατρίδα και την κοινωνία», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος είναι, προσέθεσε, «να σπάσουμε το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας», διότι, όπως εξήγησε, αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως όπλο για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
Ο ίδιος χρησιμοποίησε παλαιά ρήση του Γεωργίου Ράλλη ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο «μεγάλος ασθενής» για να συμπληρώσει λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι δεν μπόρεσε να γίνει το εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Τάχθηκε υπέρ της «αξιοκρατίας, της αξιοσύνης και της αξιολόγησης» αρκεί, όπως είπε, οι θεσμοί που θα επωμιστούν αυτό το έργο να μην αμφισβητούνται από κανέναν.
Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η νέα ηγεσία θα λειτουργήσει χωρίς στερεότυπα και οτιδήποτε θετικό έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα το χρησιμοποιήσει, ενώ κάλεσε τον απερχόμενο υπερεσιακό υπουργό Αντώνη Μανιτάκη «να δίνει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του» για να παρέχει, ως ειδικός, συμβουλές σε κρίσιμα ζητήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Τόνισε την ανάγκη απαλλαγής του δημόσιου τομέα από τη γραφειοκρατία και την κομματικοποίηση και υποσχέθηκε ότι «δεν θα χτίσουμε από το μηδέν, αλλά θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε θετικό προέρχεται από οπουδήποτε».
Ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε «να μπει ένα λιθαράκι για να οικοδομήσουμε ένα κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη», και αυτό θα συμβεί, όπως εξήγησε, με το να υπάρχει επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της, καθώς και με την καλή συνεργασία και αξιοποίηση του προσωπικού του υπουργείου.
Ο απερχόμενος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε ότι αποτελεί κέρδος το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπό την εποπτεία της Κομισιόν και όχι της τρόικας, με αποτέλεσμα να αποσυνδέεται από δημοσιονομικούς και ποσοτικούς στόχους και να επικεντρώνεται σε βαθιές, ποιοτικού χαρακτήρα αλλαγές.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ύστερα από προσπάθειες τριών ετών και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η χώρα κατάφερε να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την αναδιοργάνωση του κράτους.
Μιλώντας για την ανάγκη αποπολιτικοποίησης του δημοσίου τομέα, τόνισε ότι αυτή σημαίνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση τα νέα οργανογράμματα και τα συγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης, καθώς και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να εντοπίζονται οι ικανότεροι και όχι απλώς οι τυπικά προσοντούχοι, ιδίως στις θέσεις ευθύνης μέχρι και το επίπεδο των γενικών γραμματέων.
Η ελληνική δημόσια διοίκηση, προσέθεσε ο κ. Μανιτάκης, ήταν φυλακισμένη σε ένα πλέγμα πολυνομίας, νομοθετικού φορμαλισμού και γραφειοκρατίας, σε μια πληθώρα επάλληλων και συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων, που εγκλώβιζαν κάθε προσπάθεια δημιουργίας. Η μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να γίνει κτήμα και της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως να την ενστερνιστεί η διοίκηση και οι άνθρωποί της.
Περιγράφοντας τη σύντομη θητεία του στο υπουργείο, χαρακτήρισε επιτυχία το ότι διεξήχθησαν εκλογές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (33 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. ευρώ η προηγούμενη), καθώς και το γεγονός της διαχείρισης του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να πλέξει το εγκώμιο του γ.γ. του υπουργείου Κώστα Πουλάκη για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών, προτρέποντας τη νέα ηγεσία να τον διατηρήσει στη θέση του, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για την παραμονή του οποίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του.
No comments:
Post a Comment