ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ
Πυρετός για τη τηλεμαχία της Δευτέρας
Αφήνοντας πίσω τους το ντιμπέιτ των επτά πολιτικών αρχηγών που δεν πρόσθεσε -κατά κοινή ομολογία- κανένα ουσιαστικό στοιχείο στην πολιτική αντιπαράθεση, τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευ. Μεϊμαράκη την ερχόμενη Δευτέρα από τη συχνότητα της Κρατικής Τηλεόρασης.
Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Συγγρού έχουν ως στόχο να ξεπεράσουν τους μονότονους παράλληλους μονολόγους στο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων και να εστιάσουν σε μια πιο ζωντανή συζήτηση, που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα των θέσεων κάθε κόμματος και τα σημεία που υπερτερεί κάθε πολιτικός αρχηγός. Κατεβαίνοντας στο γήπεδο του δεύτερου ντιμπέιτ, στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, Κουμουνδούρου και Συγγρού έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν επιθετική στρατηγική και, προκειμένου να αποφύγουν την απογοητευτική εικόνα της πρώτης τηλεμαχίας, συζητούν ακόμα και αλλαγές στη διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ της Δευτέρας μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των εκπροσώπων της ΝΔ Πηνελόπη Γραβρά και Κ. Καραγκούνη και του Γ. Κυρίτση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν επί τάπητος τα διαδικαστικά θέματα του ντιμπέιτ με στόχο την αλλαγή σημαντικών παραμέτρων στην τηλεμαχία της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ, τέθηκε το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσιογράφων από επτά σε 2 ή 3, αλλά τελικά συμφωνήθηκε ύστερα από επιμονή των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν και οι έξι δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Και οι δύο αντιπροσωπείες έδειξαν καλή θέληση προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία της πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ και να ενισχυθεί η απευθείας συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.
Διαδικασία
Συμφώνησαν επίσης να υπάρξουν τουλάχιστον δύο διαλείμματα καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν ακόμα τα θέματα της σκηνοθεσίας (να υπάρχουν πλάνα από τις αντιδράσεις του ενός πολιτικού αρχηγού όταν τοποθετείται ο άλλος) αλλά και η δομή της συζήτησης, προκειμένου ένας δημοσιογράφος να μπορεί να ερωτά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της ίδιας ενότητας. Στην πρώτη αναγνωριστική συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις (θα γίνει τις επόμενες ημέρες), αλλά συνομολογήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων των δύο κομμάτων με τους δημοσιογράφους για να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στο πρώτο ντιμπέιτ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο ντιμπέιτ της Δευτέρας οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα είναι όρθιοι σε αντίθεση με το πρώτο, όπου οι επικεφαλής των κομμάτων ήταν καθιστοί απέναντι στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Alpha έκανε σαφές ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει πιο ζωντανός ο διάλογος. Εγινε και χθες προσπάθεια, είχε περισσότερη αμεσότητα αλλά δεν κατέστη εφικτό. Ηταν, όμως, θετικό βήμα, όχι τόσο ζωντανός, όμως, όσο θα έπρεπε να είναι ο διάλογος», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «σημείο εκκίνησης είναι οι προδιαγραφές του προηγούμενου ντιμπέιτ για το επόμενο». Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα παρουσίασε και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο ντιμπέιτ αναφέροντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης θα κληθεί να διατυπώσει ευθέως γνώμη για τα πεπραγμένα της ΝΔ», σημειώνοντας ότι «η ΝΔ επιδιώκει να περάσουν και οι υπόλοιπες μέρες με το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ, όλη η καμπάνια της είναι αρνητική, να απουσιάσει η ίδια ως πολιτικό πρότζεκτ, αυτό όμως δεν θα το επιτρέψουμε, γιατί είναι νωπές οι μνήμες».
Κύκλοι της Συγγρού σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδικασία της συζήτησης που θα ευνοούσε τον διάλογο μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να επιμείνει στην πρόθεση της ΝΔ για συνεργασίες ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών, προβάλλοντας τα αρνητικά σημεία της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην παρουσίαση των θετικών στοιχείων της συμφωνίας προβάλλοντας την αντίθεση του νέου από το παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο διακυβέρνησε τη χώρα επί 40 χρόνια, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένως ο Αλέξης Τσίπρας.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
No comments:
Post a Comment