Friday, September 4, 2015

Η επιτυχία απαιτεί πρωτοβουλία και δουλειά

Οικονομία

Η επιτυχία απαιτεί πρωτοβουλία και δουλειά

Ο Ιταλός επιχειρηματίας Λουτσιάνο Μπελβίζο συνίδρυσε το 2007 μία εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στην Απουλία. Παρά την κρίση που πλήττει τη χώρα του, σημειώνει αξιοσημείωτη επιτυχία.
Όποιος θέλει να πετύχει, πρέπει να φύγει από την Ιταλία: Μία συμβουλή που άκουσε επανειλημμένα ο Λουτσιάνο Μπελβίζο. Ο ίδιος, ωστόσο, πήρε την απόφαση να μείνει στην πατρίδα του παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι οποίες είναι αισθητές και στην Ιταλία. Ο Ιταλός μηχανικός αεροσκαφών ίδρυσε το 2007 μαζί με τον συνέταιρό του, Άντζελο Πετροσίλο, την εταιρεία κατασκευής ελαφρών αεροσκαφών Blackshape στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Απουλία.
Η εταιρεία έχει σήμερα 100 υπαλλήλους και παράγει 40 αεροσκάφη ετησίως. Αυτά προορίζονται κυρίως για ερασιτέχνες πιλότους με σκοπό την αναψυχή. Όπως δήλωσε ο Λουτσιάνο Μπελβίζο στην DW, «αυτό παραμένει το σημαντικότερο επιχειρηματικό μας πεδίο. Αλλά τελευταία έχουμε και θεσμικούς πελάτες, μεταξύ άλλων εξαιτίας των πολλών προσφύγων που έρχονται στην Ιταλία διά της Μεσογείου. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό αναπτύξαμε ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να περιπολούμε αποτελεσματικά τις ακτές».
«Οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν αλλού τις ευθύνες»
O Λουτσιάνο Μπελβίζο (αριστ.) και ο Άντζελο Πετροσίλο τόλμησαν να ιδρύσουν το 2007 την εταιρεία Blackshape
O Λουτσιάνο Μπελβίζο (αριστ.) και ο Άντζελο Πετροσίλο τόλμησαν να ιδρύσουν το 2007 την εταιρεία Blackshape
Κόντρα στην τάση που επικρατεί, οι δύο Ιταλοί επιχειρηματίες ίδρυσαν την εταιρεία τους στον ασθενέστερο οικονομικά ιταλικό Νότο. Όπως επισήμανε ο Λουτσιάνο Μπελβίζο, η ανεργία στην περιοχή παραμένει υψηλή, με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να είναι πιο έντονες εκεί. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, στη νότια Ιταλία έχουν την έδρα τους ορισμένες μικρές εταιρείες που επενδύουν στην τεχνολογία και την καινοτομία, δημιουργώντας έτσι κάποιες θέσεις εργασίας.
Πάντως, η ίδρυση επιχείρησης δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Λουτσιάνο Μπελβίζο, ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία μιας επιχείρησης είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας. Όπως σχολίασε ο Ιταλός επιχειρηματίας, «οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν αλλού τις ευθύνες. Σε περίοδο κρίσης πολλοί ρίχνουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση ή σε κάποιον άλλο, αλλά ποτέ στον εαυτό τους. Άλλοι κοιτούν νοσταλγικά στο παρελθόν και σκέφτονται πόσο επιτυχημένη ήταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Θα πρέπει κανείς να ζει στο εδώ και το σήμερα, όχι στο χθες ή το αύριο. Το κλειδί της επιτυχίας είναι απλά να κάνει κανείς το ξεκίνημα και να δουλέψει σκληρά», συμβούλεψε ο Λουτσιάνο Μπελβίζο.
Μίχαελ Χάρτλεπ Άρης Καλτιριμτζής

No comments: