Thursday, September 3, 2015

Πολιτική Έκκληση τριών υπ. Εξωτερικών για το προσφυγικό

Πολιτική

Έκκληση τριών υπ. Εξωτερικών για το προσφυγικό

Oι υπ. Εξ. Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας σε κοινό κείμενο θέσεων πιέζουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων, ζητώντας ταχύτερες διαδικασίες και δικαιότερη κατανομή τους.
Πριν την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο και μεθαύριο στο Λουξεμβούργο οι επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων στο Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη υπογράφουν κοινό κείμενο θέσεων για μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.
Στο έγγραφο οι τρεις χώρες ζητούν ταχείες διαδικασίες στην παροχή ασύλου, επίδειξη «μεγαλύτερη αλληλεγγύη» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και μια «δικαιότερη κατανομή» των προσφύγων. Ας σημειωθεί πάντως ότι χώρες όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία έχουν απορρίψει δεσμευτικές ρήτρες κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ.
Το πεντασέλιδο έγγραφο, το οποίο έχει περιέλθει στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) φέρει τις υπογραφές του γερμανού υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του γάλλου Λοράν Φαμπιούς και του ιταλού Πάολο Τζεντιλόνι. Μολονότι απορρίπτουν κάθε δικαιολογία για τις «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες» που βιώνουν οι πρόσφυγες οι υπουργοί ζητούν την καθιέρωση θεσμών και συντονισμένων διαδικασιών, όπως επίσης και ενιαία κριτήρια για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς χώρες προέλευσης
Συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς
Συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς
Παράλληλα οι τρεις υπουργοί θέτουν θέμα μιας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων εκείνων των ατόμων που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δηλαδή την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ ως προς το ποιες χώρες προέλευσης θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς.
Το έγγραφό των τριών υπουργών το απεστάλη στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Τέλος, με σημερινό άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Αρχής για τους Πρόσφυγες με κεντρικό στόχο το συντονισμό των διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα εκάστοτε κράτη μέλη στη διαχείριση των αιτήσεων για παροχή ασύλου.
Παγανιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

    No comments: