Πολιτική | 06.04.2010
Άρχισε ο προεκλογικός αγώνας στη Βρετανία
Το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν είναι στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια. Ο ίδιος ο κ. Μπράουν δίνει για πρώτη φορά την εκλογική μάχη ως ηγέτης των Εργατικών. Διαδέχθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2007 στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος τον Τόνι Μπλερ. Στις δημοσκοπήσεις οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί προηγούνται σταθερά του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο η διαφορά τους έχει μειωθεί αισθητά. Από το 12% την περασμένη χρονιά η διαφορά έχει περιοριστεί τώρα στο 4% με 5%. Ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, προσπαθεί να εμψυχώσει τους οπαδούς του και να κερδίσει την υποστήριξη των αναποφάσιστων.
Ο Κάμερον δεν έχει διαμορφώσει σαφείς θέσεις στα οικονομικά
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Ντέιβιντ Κάμερον προηγείται στις δημοσκοπήσειςΟ Ντέιβιντ Κάμερον κατόρθωσε να εκσυγχρονίσει το κόμμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, αναμορφώνοντας τον προγραμματικό του λόγο, κυρίως στα πεδία της περιβαλλοντικής πολιτικής και τη δημόσιας υγείας. Ωστόσο η πλειονότητα των Βρετανών δεν εμπιστεύεται τον απόφοιτο της Οξφόρδης. Τα ΜΜΕ του επιρρίπτουν ότι δεν έχει διαμορφώσει σαφείς θέσεις στα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Εκείνος από την πλευρά του κατηγορεί τους Εργατικούς για πολιτική αδιαφάνεια και κυβερνητική αδράνεια: «Δεν παίρνουμε απαντήσεις, ατέρμονη παραπλάνηση, καμία πληροφόρηση και αναποφασιστικότητα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Πότε θα ξεφορτωθούμε αυτόν τον σωρό των άχρηστων υπουργών», διερωτάται ο συντηρητικός ηγέτης.
Το κλίμα για τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν δεν είναι θετικό. Μολονότι αντιμετώπισε με επιτυχία τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης δεν κατάφερε μέχρι τώρα να πείσει τους Βρετανούς για την ορθότητα των επιλογών του. Ταυτόχρονα κατηγορεί τους Τόριδες για στρέβλωση της πραγματικότητας: «Ο Κάμερον κάνει λάθος σε κάθε ζήτημα που αφορά στην οικονομία. Λάθος, λάθος, λάθος. Αυτό είναι το Συντηρητικό Κόμμα».
Με δεδομένη την υπερχρέωση της χώρας τους και τη θεαματική αύξηση της ανεργίας, οι Βρετανοί θα προτιμούσαν πιο συγκεκριμένο οικονομικό πρόγραμμα από τους δύο υποψηφίους. Με «επιθέσεις γοητείας» δεν κερδίζονται οι εκλογές. Και το ενδεχόμενο ενός πατ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πιθανότητα.
DW-TV/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment