Thursday, April 29, 2010

Hμερομηνία : 29-04-10 Eκτύπωση | e-mail
Τρισέ: Στήριξη Ελλάδας για να μην θρηνήσουμε και άλλους

Η Ευρωζώνη πρέπει να εφαρμόσει έναν μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων σε άλλες χώρες του συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

"Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι μία ισχυρή αίσθηση καθοδήγησης. Χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση που θα μας δείξει πώς μπορούμε να βγούμε από αυτά τα θυελλώδη γεγονότα», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην Οικονομική Σύνοδο του Μονάχου.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκανε λόγο για την ανάγκη υποστήριξης η οποία «θα αποτρέψει την υλοποίηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στο σύνολο της ζώνης του ευρώ».

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διεξαγόμενες στην Αθήνα συνομιλίες με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα αποδώσουν αποτελέσματα, αρνήθηκε όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η Γερμανία σε ρόλο - «κλειδί»

Η Γερμανία θα πρέπει να παίξει ρόλο-"κλειδί» όταν μεταρρυθμιστεί οικονομικά και νομισματικά η ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας και μίας καλύτερης εποπτείας των μελών από άλλα κράτη-μέλη, τόνισε με σημερινές του δηλώσεις στο Μόναχο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Έχουμε μεγάλη ανάγκη να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της αμοιβαίας εποπτείας (των μελών της ευρωζώνης), σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, και υπολογίζω - πολύ - στον ρόλο που θα παίξει σ αυτό το πλαίσιο η Γερμανία», υπογράμμισε ο κ. Τρισέ.

Η ελληνική δημοσιονομική κρίση αποκάλυψε «εγγενείς αδυναμίες» στη διαδικασία της εποπτείας, που περιέγραψα ανωτέρω, αλλά και σ' αυτήν καθ' εαυτήν την διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επισήμανε ο κ. Τρισέ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι «έχει εμπιστοσύνη» στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός στήριξης περίπου 120 δισ. δολαρίων προς την ελληνική οικονομία, μετά την αποκάλυψη των δυσχερειών της στο δημοσιονομικό πεδίο, ένα ετήσιο κρατικό έλλειμμα, που ανήλθε τελικά πέρυσι περίπου στο +12,5%.

«Τα δάνεια δεν είναι απλές καταβολές, αλλ' έχουν κόστος», σημείωσε σχετικά ο κ. Τρισέ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: