Saturday, April 24, 2010

Tι γραφει ο ξενος Tυπος/KATHIMERINI

THE INDEPENDENT

Οι Τόρις

Η μόδα του αρχηγού των Φιλελευθέρων στη Βρετανία δεν ξεπεράστηκε. Αυτό, άλλωστε, ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των τριών υποψηφίων. Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να ένιωσε ο τηλεθεατής ότι η πολιτική επέστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς της. Αυτό υπήρξε ομολογουμένως αποθαρρυντική πρόκληση για τον Ντ. Κάμερον. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο αρχηγός των Τόρις όφειλε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι τις τελευταίες εβδομάδες όλοι είχαμε ζήσει σ’ έναν τρελό φανταστικό κόσμο και φυσικά οι Συντηρητικοί προχωρούσαν ακάθεκτοι για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ οι Φιλελεύθεροι ήταν... ένα μάτσο διχασμένοι ερασιτέχνες και οπορτουνιστές.

LE MONDE

Οι επίσκοποι

Στη Γερμανία, ο επίσκοπος του Αουγκσμπούργκ Βάλτερ Μίξα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τη γενικότερη συμπεριφορά των ιερέων, μετά τις τελευταίες δημοσιεύσεις στον Τύπο ιστοριών από παλιούς μαθητές του καθολικού ορφανοτροφείου Schrobenhausen, οι οποίοι τον κατηγορούν για άσκηση σωματικής βίας κατά τα έτη 1970-1980, την περίοδο που ήταν ιερέας. Ο επίσκοπος, που ήταν υπεύθυνος για την ίδρυση του ορφανοτροφείου, κατηγορείται επίσης για κατάχρηση χρημάτων του ιδρύματος. Κι ενώ η γερμανική Καθολική Εκκλησία είναι συγκλονισμένη από τις αποκαλύψεις περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης, η νέα αυτή υπόθεση του επισκόπου στο ορφανοτροφείο πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Ο οβολός

Κανείς δεν τολμάει να το πει, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι σύντομα η Ελλάδα θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών, αν δεν καταφέρει να βρει εντός του έτους 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βουλώσει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Αλλά ακόμη και εάν η Ε. Ε. και το ΔΝΤ διαθέσουν τώρα τα 45 δισεκατομμύρια που απαιτούνται στην παρούσα φάση, η Ελλάδα δεν θα έχει σωθεί. Αυτό που απαιτείται είναι ένα πακέτο διάσωσης, που όχι μόνο θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, αλλά θα επιλύσει διά παντός το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι, το ΔΝΤ και οι πιστωτές. Ολοι θα πρέπει να καταθέσουν τον οβολό τους.

THE NEW YORK TIMES

Μεταρρυθμίσεις

Υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Μπαράκ Ομπάμα για το τραπεζικό σύστημα. Στο κάτω κάτω θα ήταν κρίμα να δούμε να κερδίζει η αντιμεταρρυθμιστική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών, η οποία χαρακτηρίζεται από ανεντιμότητα και υποκρισία. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Υπολείπονται και άλλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα παρουσιάσει ενδιαφέρουσα πρόταση για την επιβολή φόρου στα κέρδη και στις αμοιβές της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας. Είναι γεγονός ότι έχουμε αφιερώσει μεγάλο κομμάτι του πλούτου μας και των ταλέντων του αμερικανικού έθνους σε δραστηριότητες που αφορούν σύνθετα χρηματοδοτικά συστήματα, τα οποία απειλούν να ανατινάξουν την οικονομία.

No comments: