Tuesday, April 13, 2010

Ο Σαμαράς ενώπιον εσωκομματικών προβλημάτων

Των Ελλης Tριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη

Απαντήσεις σε δύο εσωκομματικά μέτωπα καλείται να δώσει, εν καιρώ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Με δική του πρωτοβουλία ο κ. Αντώνης Σαμαράς άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «κομμένων» λόγω βεβαρημένου προτέρου βίου, ενώ την ίδια ώρα στο παρασκήνιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν βροχή τα στοιχήματα για τις επόμενες φάσεις της πορείας σύγκρουσης του αρχηγού του κόμματος με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε αυτήν τη φάση, η πρώην υπουργός απέφυγε να ανατροφοδοτήσει την ενταση. Το κλίμα, ωστόσο, παραμένει εκρηκτικό και στις δύο πλευρές, επιτείνοντας τη γενικευμένη αίσθηση ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για σύμπλευση ή έστω απλή συμπόρευση των δύο στο ίδιο κόμμα και ότι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.

Ωστόσο, η πιθανολογούμενη σύγκρουση αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης. Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος απέφυγε να ονομάσει την κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο (ΜEGA) πως αν ο ίδιος διαφωνούσε θα έθετε εαυτόν εκτός κόμματος. «Δεν σχολιάζω την κ. Μπακογιάννη... τη στήριξα, τώρα τον δρόμο της και τον δρόμο μου», ήταν οι σαφείς αποστάσεις που έλαβε (Real) ο Γερ. Γιακουμάτος, «νομίζω ότι δεν είναι καλή υπηρεσία στον τόπο να φύγει κανείς από το κόμμα» πρόσθεσε ο κ. Νικ. Δένδιας, ενώ ο κ. Θαν. Γιαννόπουλος σημείωσε (Κανάλι 1) ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τον Α. Σαμαρά και από την Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας πάντως πως «πλέον, λύκοι δεν υπάρχουν, οπότε δεν υπάρχει φόβος όταν κάποιος φεύγει από το μαντρί».

Εν τω μεταξύ, μετά την εκ νέου αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «δεν χωρούν στην παράταξη όσοι την πλήγωσαν», έχει φουντώσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στους «κομμένους». Συνεργάτες του άφηναν χθες να εννοηθεί σαφώς ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός κ. Σαβ. Τσιτουρίδης, ο οποίος είχε κοπεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τα ψηφοδέλτια με απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή, εξαιτίας -όπως λένε στη Ρηγίλλης- της δημόσιας κριτικής προς τον κ. Γ. Σουφλιά.

Στην αντίπερα όχθη, βέβαιη θεωρείται η μη συμμετοχή στα γαλάζια ψηφοδέλτια των κ. Γ. Βουλγαράκη, Αρ. Παυλίδη και Βασ. Μαγγίνα, ενώ εξαιρετικά πιθανό θεωρείται να μην περιληφθεί στις λίστες και ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας, για την τύχη του οποίου, πάντως, οι πληροφορίες διίστανται. Δύσκολες έως ανύπαρκτες είναι και οι σχέσεις της Ρηγίλλης με τον πρώην υπουργό κ. Αλ. Κοντό, ο οποίος όμως εξελέγη στις τελευταίες εκλογές, ενώ αντικρουόμενα είναι τα σχόλια για την τύχη του πρώην υπουργού κ. Ευ. Μπασιάκου. Πάντως, συνομιλητές του κ. Σαμαρά σημειώνουν πως δεν αποκλείεται κάποιος ακόμη, πλην του κ. Τσιτουρίδη, που βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων να επανέλθει.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για τον πρόεδρο της Ν. Δ -ο οποίος το Σάββατο σημείωσε ότι αρκετοί εξ αυτών θα έπρεπε μόνοι τους να διευκολύνουν αποχωρώντας από το κόμμα- είναι πως τα εν λόγω στελέχη θεωρούν ότι η σχετική συζήτηση δεν τους αφορά. «Θα έλεγα ότι όχι μόνο δεν θα έπρεπε να με αφορά, θα έπρεπε να μου πουν και ένα εύγε για τη δουλειά που έκανα» σημείωσε (ΕΡΑ) ο κ. Δούκας, ενώ αντίστοιχες θέσεις -αν και όχι δημοσίως- φέρονται να διατύπωναν χθες οι κ. Παυλίδης και Βουλγαράκης.


1 comment:

lornion said...

Κύριε Σαμαρά μην αφίσεις το περιβάλλον να σου σκοτίσει τον καθαρό νου.