Friday, April 9, 2010

Προβλέψεις για προσφυγή στη βοήθεια
Έτοιμη να παρέμβει για τη στήριξη της Ελλάδας, δηλώνει η ΕΕ
Συζητήσεις για τις «τεχνικές λεπτομέρειες» του μηχανισμού στήριξης γίνονται αυτή την περίοδο στην ΕΕ
Βρυξέλλες
Τελευταία ενημέρωση 15:07
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρέμβει για να στηρίξει την Ελλάδα, «εάν χρειαστεί», είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του σε τέσσερις εφημερίδες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, την ώρα που οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν την προσφυγή της Αθήνας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι «θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν] και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο υιοθέτησαν πρόσφατα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν. Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν οι Έλληνες το ζητήσουν», σημείωσε.

«Αυτό το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό», αναγνωρίζειι, καθώς δύο εβδομάδες μετά την υιοθέτησή του, η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν αρκεί για να κατευνάσει τις αγορές.

«Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου (σ.σ. στις 16 του μηνός, στη Μαδρίτη), θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη», διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΕ προσέθεσε στη συνέντευξή του ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να λάβουν σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων εντός της ευρωζώνης.

«Όταν κοιτώ την ατζέντα, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις δημοσιονομικές προκλήσεις, θα αναγκαστούμε να λάβουμε μη δημοφιλή μέτρα», είπε.

Η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη «μη δημοφιλών μέτρων», την ώρα που ο «κυρίαρχος λαϊκισμός» καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, σημειώνει.

«Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Γερμανία: Θα τα καταφέρετε μόνοι σας

Το δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα παραμένει, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μίχαελ Όφερ, την Παρασκευή.

«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει αυτή τη βοήθεια», είπε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα βοηθήσουν την Ελλάδα, «εάν χρειαστεί».

Από την πλευρά της Γερμανίας, είπε, «πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα», αναφέρομενος σε «ενθαρρυντικές ενδείξεις», όπως η μείωση του ελληνικού ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο και τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που χαρακτήρισε «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι η πρώτη που θα συμβάλει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής. Ο κ. Όφερ αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος κυκλοφορεί στον Τύπο ως υπόθεση για την εν δυνάμει συμβολή της Γερμανίας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ιταλία και Γαλλία έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες για τις οικονομίες τους και το ευρώ, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι.

Κομισιόν: Το επιτόκιο θα καθορισθεί όταν έρθει η ώρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμέλια Τόρες.

Απαντώντας ειδικότερα σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες και σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση κατά 40% του ελλείμματος στο α΄τρίμηνο.

Η κυρία Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN, περιορίστηκε να πει ότι, «όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα», συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αν υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την περίπτωση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τόνισε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τέλος ότι από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια, «εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία», επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή, «όταν και αν» το ζητήσει η Ελλάδα.

«Σε αυτή τη φάση, η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τρόπο πολύ αποφασιστικό, έτσι όπως δεσμεύτηκε να κάνει ενώπιον του Eurogroup» δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο πρόεδρος τηςΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σημειώνει ότι «δεν ήμουν αντίθετος στην ανάμειξη του, αλλά στην αποκλειστική του ανάμειξη» και προσθέτει: «Τίθεμαι υπέρ μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης 'υπευθυνοποίησης' των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, είπε την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό αυτή τη στιγμή», είπε στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Κυβέρνηση: Δεν πάμε στον μηχανισμό στήριξης

Και ενώ οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν την προσφυγή της Ελλάδας στο «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ (η UBS προβλέπει ότι ίσως είναι «θέμα ημερών»), η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα επιθυμεί ενεργοποίηση του μηχανισμού, είπε: «Όχι, δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει τεθεί σε ενεργοποίηση ο μηχανισμός. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικός».

«Ο μηχανισμός αυτός είναι ένα ορόσημο για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ σημαντικό δίχτυ ασφάλειας. Και όπως ξέρετε, τις τελευταίες μέρες γίνεται -όπως ήταν προγραμματισμένο, εξάλλου- και μία συγκεκριμενοποίηση αυτού του μηχανισμού, δηλαδή ακριβώς οι όροι με τους οποίους θα λειτουργήσει, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, στην Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν, προεξοφλεί την προσφυγή στο ΔΝΤ, έως το τέλος Απριλίου.

Ο κ. Νίλσεν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%

Newsroom ΔΟΛ

No comments: