Wednesday, April 7, 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ -απο Ανεξάρτητο Κεφαλονιάς


8/4/2010

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Του Διονύση Αρβανιτάκη

Μετά την ολοκληρωτική αποτυχία της Ιταλικής ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΙΣ στο ΥΨΩΜΑ 731 ο Χίτλερ για να σώσει τον Ιταλό σύμμαχό του αλλά και το γόητρο του ΑΞΟΝΑ αρχίζει την σχεδιασθείσα επίθεσή του κατά της χώρας μας.
Η 12 γερμανική στρατιά του στρατάρχη ΒΙΧΕΛΜ Φον ΛΙΣΤ που είχε συγκεντρωθεί στη Βουλγαρία, με τους στρατηγούς Βάιχς, Χάρτμαν, Στούμμε, Κλάιστ, Ράινχαρτ και το 8ο Αεροπορικό Σώμα του Πτεράρχου Φον Ριχτχόφεν μας χτυπά στις 05.30 χωρίς καν κήρυξη πολέμου αλλά με ένα απλό τελεσίγραφο με ψευδείς δικαιολογίες και γελοιότητες.
Μας επιτίθενται «οι κατακτητές της Ευρώπης» με την πεποίθηση ότι θα είναι και γι’ αυτούς «ένας στρατιωτικός περίπατος».
Τα ΟΧΥΡΑ μας της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ. Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεϊ, Κελκαγιά, Αρπαλούκι, Παλιορούνες, Ρούπελ, Περιθώρι, Εχίνος, Πυραμοειδές, Νυμφαία, Καρατάς, Λύσσε, Μπαμπαζώρα, αμύνονται με αυτοθυσία και αποκρούουν όλες τις επιθέσεις. Άνδρες σαν τους Στρατηγούς Μπακόπουλο, Κωτούλα, Λιούμπα, Καράσσο, τους Συνταγματάρχες Καραμπάτο, Κόπιτσα, Τριανταφυλλάκο, Πλευράκη, Χόνδρο, Ταγματάρχες Μαυρουδή, Χριστέα, Κουρούκλη, Αναγνωστού, Γιακουμή, Δραγουμάνου, Δετοράκη, Κωστοπούλου Λοχαγούς, Υπολοχαγούς, Ανθυπολοχαγούς, υπαξιωματικούς και απλούς στρατιώτες (αναφέρω μερικά ονόματα μόνο) δημιούργησαν το δεύτερο θαύμα της Ελληνικής στρατιωτικής αξίας μια ιστορική συνέχεια του Έπους του 1940.
Έκαναν τον υπέρ πάντων αγώνα εναντίον της τελειότερης πολεμικής μηχανής δηλ. του Γερμανικού Στρατού που δεν άφησε τίποτε όρθιο στο πέρασμά του με την εφαρμογή του «αστραπιαίου πολέμου»!
Ταυτόχρονα χτυπά και την Γιουγκοσλαβία που διαλύεται από την πρώτη μέρα. Τα οχυρά μας αντιστέκονται σε πείσμα των πολεμικών σχεδίων, της δύναμης πυρός και μέσων των γερμανών.
Υπερασπίσαμε την χώρα μας από την επίθεση δυο ευρωπαϊκών δυνάμεων που ήθελαν να μας κατακτήσουν. Ο αγώνας όμως ήταν άνισος. Υποκύψαμε στην ανωτερότητα της ΒΕΡΜΑΧΤ. Τα οχυρά μας δεν τα κατάλαβαν οι γερμανοί, παρεδόθησαν όταν έπαψε να έχει κάθε λόγο η αντίσταση και στη θαλάμη των ελληνικών όπλων δεν υπήρχε σφαίρα όπως είπε ο ίδιος ο Χίτλερ στο λόγο του στο Ράιχσταγκ.
Κι όταν κατάλαβαν το Ρόυπελ είδαν μια επιγραφή εκεί. «Στις Θερμοπύλες έπεσαν οι 300, εδώ θα πεθάνουμε και οι ογδόντα».
Οι αντίπαλοι γερμανοί στρατηγοί και ο ίδιος ο Χίτλερ έπλεξαν το εγκώμιο του στρατού μας. Κι όταν παρελάμβαναν τα ΟΧΥΡΑ μας η φρουρά τους αποχωρούσε συντεταγμένη και με την Σημαία μας. Ο Διοικητής του 30ου ΣΣ στρατηγός Χάρτμαν είπε στον Ταγματάρχη Αναγνωστό Διοικητής του Οχυρού Νυμφαία. «Το Γερμανικό έθνος, δι’ εμού, συγχαίρει τους υπερασπιστές του οχυρού, οι οποίοι επισκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ αυτά να τα διαβιβάσετε σε όλους τους Αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού. Χθες το βράδυ τα ραδιόφωνα του Βερολίνου έψελναν ύμνους για σας».
Ο Ελληνικός Στρατός και στο Αλβανικό Μέτωπο και στ ΟΧΥΡΑ, υπεράσπισε παλικαρίσια το πάτριον έδαφος και δίδαξε ανδρεία, αυτοθυσία και πολεμική αρετή.
Πηγή: Στρατιωτική Ιστορία Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

No comments: