Friday, April 30, 2010


«Ξεφεύγει από κάθε έλεγχο»
Με το «Αποκάλυψη Τώρα» συγκρίνει την δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη ο Economist

Ελικόπτερα «ΕΕ» και «ΔΝΤ», η Ακρόπολη και η Μέρκελ σε ρόλο «κακού» στο εξώφυλλο του Economist
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
«Acropolis Now» ονομάζει την δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη ο Economist, γράφοντας ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με εξώφυλλο που παραπέμπει στην ταινία «Αποκάλυψη τώρα» το περιοδικό γράφει ότι η ΕΕ χρειάζεται μια ευρεία λύση, άμεσα.

Το ηλιοβασίλεμα, την Ακρόπολη, τα ελικόπτερα που πάνω γράφουν «ΕΕ» και «ΔΝΤ», την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε ρόλο «κακού» επιστρατεύει το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού Economist για να αναφερθεί στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.

«Ο τρόμος, ο τρόμος» είναι ο υπότιτλος που χρησιμοποιεί, παραπέμποντας έτσι στην ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, όπου επικρατεί χάος.

Γράφει ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στο σημείο εκείνο που επικρατεί ο πανικός, με αποτέλεσμα ο φόβος να καταλάβει τις παγκόσμιες αγορές.

«Θα φανεί περίεργο που μια μικρή, περιφερειακή οικονομία μπορεί ξαφνικά να απειλήσει τη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του κόσμου. Και όμως, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο το 2,6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Ελλάδα αντηχεί τρεις προειδοποιήσεις που ξεφεύγουν από τα σύνορά της» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πρώτη, σύμφωνα με τον Economist, είναι οικονομική με την Ελλάδα να έχει γίνει συνώνυμο του χρέους. Το περιοδικό αναφέρεται στα ελληνικά προβλήματα, προχωρά όμως και σε μία ανάλυση και άλλων οικονομιών της Ευρώπης, λέγοντας ότι έχουν φτάσει σε σημείο να «απωθούν» τους επενδυτές.

Η δεύτερη προειδοποίηση είναι πολιτική, γράφει το δημοσίευμα. Αναφέρει ότι ενώ αρχικά αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνούσαν γρήγορα σε μια συμφωνία 45 εκατ. δολαρίων για να αποφευχθεί η πρόκληση χαοτικής κατάστασης, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Το περιοδικό στρέφεται κατά της Γερμανίας. «Από την αρχή προσπαθούσε να τα έχει όλα: να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά και να την τιμωρήσει για τα λάθη της&903; να στηρίξει την ελληνική οικονομία, αλλά και να μην ξοδέψει χρήματα για να το κάνει&903; να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως αμιγώς ελληνικό, την ώρα που οι γερμανικές τράπεζες και οι Γερμανοί πολίτες που δανείζουν στην Ελλάδα, χάνουν κι εκείνοι χρήματα».

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος θα έπρεπε, αναφέρει το δημοσίευμα, να εξηγήσει στους πολίτες της γιατί είναι προς το συμφέρον να βοηθήσει, εκείνη «έτρεξε φοβισμένη» εν όψει των περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δε επιθυμούσε να συνδράμει το Βερολίνο.

Το περιοδικό αναφέρει ότι τα δύο αυτά ζητήματα οδηγούν σε ένα τρίτο: ότι η δημοσιονομική κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος για την Ελλάδα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει «να προπορευτούν της κρίσης και να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ξοδέψουν ό,τι είναι απαραίτητο».

Προσθέτει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να κάνει ευδιάκριτες τις διαφορές μεταξύ των κρατών, αναφέροντας ότι μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί το ακραίο παράδειγμα, αλλά και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Χάρη στην απίστευτη ανικανότητά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σχεδόν εξασφαλίσει ότι η διάσωση της Ελλάδας έχει αποτύχει πριν καν αρχίσει. Αυτό πληρώνουν σήμερα» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: