Δεν έχει πια τόση σημασία για την Τουρκία η κατοχή της Κύπρου – Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στη «Σφήνα»
Με αφορμή την επίσκεψη-πρόσκύνημα που πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην Κωνσταντινούπολη, μιλά σε συνέντευξή του στον Γιώργο Ν. Παπαθανασόπουλο και στη «Σφήνα» για το σκοπό του ταξιδιού αυτού. Τονίζει ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να κατανοήσει ότι η ευτυχία των Τουρκοκυπρίων δεν βρίσκεται στη διαίρεση της Κύπρου ούτε στην αδικία σε βάρος των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών τους και πως δεν είναι δυνατό στη βία να στηριχθεί η συμβίωση των ανθρώπων. «Μια φιλική γειτονική χώρα θα ήταν πιο επωφελής από κάθε άποψη στην Τουρκία», επισημαίνει με νόημα. Σημειώνει, επίσης, πως οι Έλληνες «είμαστε ερασιτέχνες στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων», ενώ οι Τούρκοι έχουν μια σταθερή διαχρονική γραμμή. Όσον αφορά την επίσκεψη του Πάπα, ξεκαθαρίζει ότι στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στα Κατεχόμενα, γιατί έτσι θα έδινε στήριξη στο ψευδοκράτος. Τέλος, λέει χαρακτηριστικά ότι «αν χαθεί σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου, θα έρθει αύριο η σειρά άλλου τμήματος του έθνους.»
Αποσπάσματα συνέντευξης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στον Γιώργο Ν. Παπαθανασόπουλο για τη «Σφήνα»
-Μακαριότατε, Χριστός Ανέστη! Είναι το πρώτο ταξίδι αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη μετά από πολλά χρόνια και μετά από μία αναβολή. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε τα συναισθήματα σας.
«Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη. Ανεπίσημα πήγαμε και το 2008, στο έτος Αποστόλου Παύλου, στη Σύσκεψη των Προκαθημένων, που συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πήγα και ως Μητροπολίτης Πάφου κι άλλες φορές. Όσες φορές, όμως, κι αν επισκεφθεί κάποιος την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν μπορεί να εξοικειωθεί με το χώρο. Νιώθει πάντα βαθύτατη συγκίνηση. Τον πιέζει το παρελθόν, τον συνθλίβει η Ιστορία. Δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα του. Η Κωνσταντινούπολη είναι λέξη σύμβολο, συνυφασμένη με τη μακραίωνη ιστορία και τις εθνικές παραδόσεις μας. Δεν μπορείς αδιάφορα να πατήσεις τα χώματα της. Δεν μπορείς να περάσεις την πύλη του Πατριαρχείου χωρίς η ψυχή σου να υποστεί τους πιο ισχυρούς κραδασμούς. Ιδιαίτερα εμείς οι Κύπριοι, που προερχόμαστε από έναν ομοιοπαθή χώρο, που κι εμείς ταχθήκαμε να φυλάσσουμε Θερμοπύλες, όπως και οι εκεί δαδούχοι του γένους, δεν μπορούμε πατώντας στα χώματα της θεοφρούρητης Πόλης να μην ακούμε φωνές από το παρελθόν, να μην εκστασιαζόμαστε. Κατασυγκινημένοι, λοιπόν, πηγαίνουμε. Να προσκυνήσουμε. Να προσκυνήσουμε τα όσια της φυλής μας, να κλάψουμε στους τάφους των προγόνων μας».
-Συζητείται συνάντηση σας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Τ. Ερντογάν. Σε τι αποσκοπεί;
«Η ιδέα της συνάντησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό ξεκίνησε από μιαν επιστολή που του έστειλα, ζητώντας την παρέμβαση του για επιδιόρθωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέου στην κατεχόμενη Καρπασία, καθώς και άλλων ναών-μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αποσκοπούμε -πρώτιστα- στη διάσωση αυτών των μνημείων. Αν καταρρεύσουν, θα είναι αδύνατο να ξανακτιστούν. θα επιθυμούσα, βέβαια, να του θίξω και το θέμα των αρχών στις οποίες θα πρέπει να εδραιωθεί η επίλυση του Κυπριακού. Αν, όπως λέγεται, είναι άνθρωπος αρχών κι αν επιθυμειόντως την ευτυχή διαβίωση των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτή η ευτυχία τους δεν βρίσκεται στη διαίρεση του τόπου ούτε μπορεί να εδραστεί στην αδικία εις βάρος των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών τους. Από το 1955 οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες επιδιώκουν ξεχωριστή οντότητα για τους Τουρκοκύπριους και το μόνο που πέτυχαν ήταν ο εξαναγκασμός σε μετανάστευση του 50% της κοινότητας τους. Σ' έναν κόσμο που πέρασε από δύο παγκοσμίους πολέμους και πολύ περισσότερους τοπικούς, με καταστροφές και οδύνη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι στη βία που θα πρέπει να στηριχθεί η συμβίωση των ανθρώπων. Κι ακόμα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία για την Τουρκία η κατοχή μέρους της Κύπρου. Αντίθετα. Μια φιλική γειτονική χώρα θα ήταν πιο επωφελής από κάθε άποψη στην Τουρκία. Δεν είμαι πολιτικός, θα του μιλήσω ως πνευματικός ηγέτης που έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αρχές και στην αξία του ανθρώπου, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Δεν είμαι αφελής, όμως ελπίζω να ευαισθητοποιήσω κάποιες χορδές της ψυχής του».
-Πολλές φορές έχετε εκφράσει την αγωνία σας για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα της Μεγαλονήσου και τις επιπτώσεις του ποιμνίου σας. Περιμένετε κάτι από την επίσκεψη σας στην Τουρκία ή από τις εκλογές στα Κατεχόμενα;
«Η μέχρι τούδε στάση της Τουρκίας, είναι γεγονός ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η πολιτική της Τουρκίας είναι επεκτατική και δεν στηρίζεται ούτε σε αρχές ούτε στο διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, όπως ανέφερα πολλές φορές, ενώ εμείς είμαστε ερασιτέχνες στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, οι Τούρκοι έχουν μια σταθερή διαχρονική γραμμή που δεν αλλάζει με την αλλαγή κυβερνήσεων. Ούτε και στην αλλαγή ηγεσίας στους Τουρκοκυπρίους μπορεί κάποιος να επενδύσει, γιατί την πολιτική την ορίζει η Τουρκία. Το είδαμε στην περίπτωση αλλαγής μεταξύ Ντενκτάς και Ταλάτ. Καμιά αλλαγή στις επιδιώξεις των Τούρκων. Απλώς παγίδευσαν και τη δική μας πλευρά με κάποιες φραστικές διακηρύξεις τους και την οδήγησαν σε περαιτέρω υποχωρήσεις, χωρίς καμία ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς. Ως πνευματικός ηγέτης, όμως, δεν μπορώ να σιωπώ ούτε και να χάνω το θάρρος μου. Είπα ότι, χωρίς να είμαι αφελής, θα παραθέσω από πλευράς δικαίου τις αρχές για μια δίκαιη λύση. Αν εισακουσθώ, καλώς. Αν όχι, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα».
-Σε λίγο καιρό θα υποδεχθείτε τον Πάπα στην Κύπρο. Είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσει την κατάσταση των χριστιανικών τόπων στα Κατεχόμενα; Περιλαμβάνει κάτι σχετικό το πρόγραμμα της επίσκεψης του;
«Ο Πάπας δεν θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. Την κατάσταση των ναών μας και των άλλων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τη γνωρίζει πολύ καλά από την ενημέρωση που του είχαμε κάμει και που σκοπεύουμε να του υπενθυμίσουμε. Ως επίσημος προσκεκλημένος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα ήτο σωστό να δώσει στήριξη στο ψευδοκράτος, κάτι που θα γινόταν αν επισκεπτόταν τα Κατεχόμενα».
-Έναν τελευταίο λόγο, Μακαριότατε, προς τους αδελφούς σας Έλληνες του Εθνικού Κέντρου.
«Ο ελληνικός λαός πάντοτε στάθηκε στο πλευρό του αγωνιζόμενου κυπριακού λαού. Παράπονα είχαμε και έχουμε από τη Χούντα αλλά και μερικές κυβερνήσεις της Ελλάδας και πολιτικά κόμματα, στο επίπεδο ηγεσιών, που είδαν πολλές φορές το πρόβλημα της Κύπρου ως "εθνικόν πονοκέφαλον" και στάθηκαν σε απόσταση ασφαλείας από τα εις βάρος μας διαδραματισθέντα. Ο ελληνικός λαός, όμως, εξεδήλωσε με ποικίλους τρόπους τη συμπαράσταση του προς εμάς. θεώρησε πάντα πως δεν είμαστε απλώς συγγενείς ή φίλοι, αλλά αδελφοί, φύτρα της ίδιας φυλής. Κι ότι αν χαθεί σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου, θα έρθει αύριο η σειρά άλλου τμήματος του έθνους. Γι' αυτό και μας θλίβει αφάνταστα η δεινή οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε. Ελπίζουμε, όμως, όλα να εξελιχθούν καλά. Μια οικονομική κρίση οδηγεί και σε εκποίηση της εθνικής κυριαρχίας. Πώς θα αντέξουμε σε πιέσεις για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, το Αιγαίο, όταν πρώτιστο μέλημα μας είναι η αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης; Εύχομαι, λοιπόν, στους αδελφούς Έλληνες του Εθνικού Κέντρου ταχείαν έξοδον από την κρίση, με σκληρή δουλειά, και συνέχιση της εθνοπρεπούς στάσης τους στα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα».
No comments:
Post a Comment