Monday, April 12, 2010

Επισκόπηση τύπου | 12.04.2010

SZ: «Η Ελλάδα εισάγει ένα κομμάτι εμπιστοσύνης»

Σύσσωμος ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και την χθεσινή απόφαση της ευρωζώνης για έναν μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχόλιό της με τίτλο «Η Ελλάδα εισάγει ένα κομμάτι εμπιστοσύνης - Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία», η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει:

Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δανείζουν στην Ελλάδα ένα κομμάτι εμπιστοσύνης που της είχαν αφαιρέσει οι επενδυτές. Και αυτό είναι σίγουρα θετικό, διότι οι Έλληνες είναι μέλη της ευρωζώνης από την οποία ωφελούνται όλα τα μέλη, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Στο μέλλον ο μηχανισμός αυτός θα τίθεται σε ισχύ για να βοηθήσει όσες χώρες-μέλη της ευρωζώνης βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Με την χθεσινή απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας λειτουργεί πλέον de facto ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο πριν καν αυτό δημιουργηθεί. Ενδεχομένως το ευρώ να απολέσει σε αξία για ένα διάστημα όσο υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα οικονομικής ενίσχυσης και άλλων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Όμως μια μικρή μείωση της αξίας του ευρώ δεν θα είναι δραματικό γεγονός. Ίσα ίσα μια «υποτίμηση» του ενιαίου νομίσματος ίσως να βοηθήσει την ΕΕ να βγει ταχύτερα από την οικονομική κρίση.

Το πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το βλέπουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας: Από τότε που η κυβέρνηση ανήγγειλε σκληρά μέτρα λιτότητας η ανάπτυξης μειώθηκε δραματικά. Η ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι συνεπώς μόνο ένα μικρό βήμα προς την θεραπεία, μια πίστωση χρόνου. Είναι αυτός ακριβώς που χρειάζεται η κυβέρνηση Παπανδρέου για να εξυγιάνει με τη δέουσα προσοχή τα οικονομικά της χώρας του χωρίς να ενισχυθούν περαιτέρω οι κοινωνικές ανισότητες

Spiegel: «8-10 δις ευρώ έχουν «σηκώσει» η Έλληνες από τις τράπεζες»

Η Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.Η Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.Στην δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου αναφέρεται σε άρθρο του και το περιοδικό Der Spiegel: Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τους Έλληνες να «σηκώσουν» από τις τράπεζες γύρω στα 8 με 10 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού βρίσκεται είτε «κάτω από το μαξιλάρι» είτε στο εξωτερικό. Γεγονός που έφερε σε δύσκολη θέση τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλούν στο μισό της αξίας τους από το περασμένο φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει μέσα στα επόμενα χρόνια το σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων που αποφάσισε. Διότι η Αθήνα επιδιώκει όχι μόνο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% εντός του έτους, αλλά και να θέσει σε εφαρμογή ένα ακόμα πακέτο οικονομικών μέτρων. Επιπλέον ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2012 παραμένει. Το πώς θα γίνει αυτό είναι άγνωστο.

Συνέπειες για Ελλάδα λόγω της ευρωπαϊκής αναβλητικότητας

Εν αναμονή της απάντησης των διεθνών αγορών...Εν αναμονή της απάντησης των διεθνών αγορών...Η Frankfurter Neue Presse επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα: «Αν στην Σύνοδο Κορυφής πριν από δυόμιση εβδομάδες οι Ευρωπαίοι είχαν προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την οικονομική βοήθεια ίσως να είχαν γλιτώσει αρκετά χρήματα από αυτά που υπόσχονται να διαθέσουν σήμερα. Δεν αποκλείεται μάλιστα η κατάσταση στις διεθνείς αγορές να είχε ομαλοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν καν οικονομική βοήθεια. Κάτι που από σημερινή σκοπιά μοιάζει μάλλον απίθανο. Στο μεταξύ πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ζητήσει σύντομα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

1 comment:

lornion said...

η αναβλητικότητα που διαχέεται μέσα από το πασοκ κτύπησε τούτη την φορά και την ΕΕ.Μόνο εκεί που ίσως να μη χρειαζόμασταν να δανειστούμε -Ο ΧΡΌΝΟΣ ΕΊΝΑΙ ΧΡΉΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ- τώρα το δάνειο θα το πάρουμε και γρήγορα,και τούτο κοστίζει πάλιν χρήμμα .....