Επισκόπηση τύπου | 13.07.2010
«Η Ελλάδα αξίζει τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη»
«Η Ελλάδα τολμά πάλι να βγει στις αγορές», «Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο άγχος», «Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια περιορισμένου χρόνου θα έχουν 5% επιτόκιο», «Η Ελλάδα αξίζει τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη», «Υπό προϋποθέσεις αξιόπιστη», είναι ορισμένοι από τους τίτλους των γερμανικών εφημερίδων για τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με τη διάθεση έντοκων βραχυπρόθεσμων γραμματίων.
Πόσο αντικειμενική είναι η δυσπιστία των αγορών έναντι της Ελλάδας;
Ο Γκερντ Χέλερ σε σχόλιο του στην οικονομική εφημερίδαHandelsblatt με τίτλο «Η Ελλάδα αξίζει τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη» υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα αξίζει περισσότερη εμπιστοσύνη διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει να επιδείξει μια σειρά χειροπιαστές επιτυχίες. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει μειώσει το πρώτο εξάμηνο το βασικό χρέος της χώρας κατά 41,7%. Η επιτυχία αυτή σημαίνει πολλά, εάν αναλογιστούμε ότι πολλές από τις περικοπές του σχεδίου εξυγίανσης θα εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2010, αλλά και το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να μειώσει το βασικό χρέος ακόμη 5,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εφαρμόζει ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο εξυγίανσης. Ένα σχέδιο που φαίνεται εφικτό μετά τον απολογισμό των έξι πρώτων μηνών. Επιπλέον οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δρομολογούνται με επιτυχία. Ο κ. Παπανδρέου υλοποιεί εντός μερικών μηνών αλλαγές που επί δεκαετίες ουδείς Έλληνας πολιτικός τολμούσε να δρομολογήσει.
Γιατί όμως υπάρχει τόση απαισιοδοξία στις αγορές; Γιατί η Ελλάδα δεν πέρασε ακόμη τον Ρουβίκωνα. Τα συνολικά χρέη της θα αρχίσουν να μειώνονται το νωρίτερο από το 2014. Μέχρι να υπάρξει μια βιώσιμη και σταθερή κατάσταση θα περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια και αυτό μόνον με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την πειθαρχία στα δημοσιονομικά της. Άρα υπάρχουν επιχειρήματα για αμφιβολίες και σκεπτικισμό έναντι της Ελλάδας, όχι όμως για μια τόσο βαθιά δυσπιστία από τις αγορές.»
Γ. Παπανδρέου "τολμά αλλαγές που επί δεκαετίες ουδείς Έλληνας πολιτικός τολμούσε"
Ο σχολιαστής αναφέρεται στην υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και σημειώνει: Ααυτή η υποβάθμιση είναι άδικη γιατί οι ασφάλειες πιστωτικών κινδύνων δεν είναι πια το ‘μαξιλαράκι ασφαλείας’, αλλά έχουν καταντήσει αμφιλεγόμενο μέσο των χρηματοπιστωτικών αγορών που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να εκβιάζουν υπερχρεωμένα κράτη.
Είναι επικίνδυνο. Γιατί η κατ’ αυτόν τον τρόπο χειραγωγούμενη αξιολόγηση μετατρέπεται εύκολα σε πρόβλεψη που βεβαίως εκπληρώνεται.
Το αργότερο το 2012 η Ελλάδα πρέπει να εκδώσει ξανά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας. Εάν όμως οι αγορές δεν έχουν μέχρι τότε προχωρήσει σε μια δίκαιη αξιολόγηση της χώρας, θα δημιουργεί όντως αδυναμία αποπληρωμής χρεών ή θα πρέπει να εκχωρηθεί το επόμενο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα.»
Πιο απαισιόδοξο το σχόλιο της Frankfurter AllgemeineZeitung με τίτλο «Υπό προϋποθέσεις αξιόπιστη»: «Η είδηση φαίνεται καλύτερη από ότι είναι. Η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές. Δυστυχώς όμως δεν είναι το πρώτο βήμα διεξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και όχι μακροπρόθεσμα ομόλογα. Η διάρκεια των γραμματίων είναι έξι μήνες, παραπάνω δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη χώρα οι πιστωτές. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα το επιτόκιο δεν θα πέσει κάτω από το 5%, ενώ ένα μέρος των τίτλων που θα διαθέσει η Ελλάδα θα το αγοράσουν ελληνικές τράπεζες, διότι έτσι, παρά την αμφιλεγόμενη ποιότητά τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για διοχέτευση ρευστού εκ μέρους της ΕΚΤ. Με λίγα λόγια η χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους εξακολουθεί να γίνεται μέσω πιστώσεων του ευρωπακέτου, ενώ η οικονομική της στήριξη εξαρτάται από την ΕΚΤ. Και αυτό θα ισχύει για πολλά χρόνια ακόμη.»
Οι καινούργιοι μετανάστες της Γερμανίας πιο μορφωμένοι από τον μέσο Γερμανό
Τέλος η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου αναφέρεται διεξοδικά στα πορίσματα της νέας έρευνας του ΟΟΣΑ για την οικονομική κρίση με τίτλο: «Την οικονομική κρίση την πληρώνουν ιδιαίτερα οι μετανάστες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στις χώρες της ΕΕ η ανεργία και η κρίση πλήττει περισσότερο και σκληρότερα τους μετανάστες. Στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 24%.»
Για τη Γερμανία η εφημερίδα επισημαίνει: «Αποφασιστικής σημασίας δεν είναι όμως ο αριθμός των μεταναστών που δέχεται μια χώρα, αλλά το επίπεδο εξειδίκευσής τους. Σε αυτό το σημείο η Γερμανία είναι στο σωστό δρόμο. Αρκετοί από τους καινούργιους μετανάστες διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης από τον μέσο Γερμανό. Παλιά η Γερμανία επιδίωκε οι ξένοι φοιτητές που σπούδαζαν στη χώρα να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Σήμερα όμως η πλειονότητά τους παραμένει στη γερμανική αγορά εργασίας. Ο μέσος Γερμανός δεν έχει αντιληφθεί όμως πως πολλοί από τους σημερινούς ξένους που ζουν στη χώρα του δεν έχουν καμία σχέση με τους ξένους της δεκαετίας του ’60 ή του 90. Σήμερα υπάρχουν στη Γερμανία χιλιάδες Τούρκοι και Ιρανοί γιατροί, Ρώσοι μηχανικοί, Ινδοί και Πακιστανοί ειδήμονες στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
Κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με τις επιδόσεις του και όχι ανάλογα με την καταγωγή του. Είναι προς το συμφέρον της γερμανικής κοινωνίας και της χώρας μας.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment