Monday, July 19, 2010


Πρωτοβουλία Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη για αναστροφή του δυσμενούς κλίματος για την Ελληνική οικονομία

Φωτογραφία Photo VOA Greek

Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης

Μοιραστείτε το

Σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλης Κασκαρέλης στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται συστηματικά από τον ίδιο και από άλλους υπό την καθοδήγησή του επιτελικούς παράγοντες της Ελληνικής Πρεσβείας με απώτερο στόχο να αντιστραφούν το δυσμενές κλίμα και οι αρνητικές εντυπώσεις που επικρατούν σε διάφορους Αμερικανικούς κύκλους για την Ελληνική οικονομία.

Ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης διοργάνωσε συζήτησε στρογγυλής τράπεζας, υπό την προεδρία της βουλευτού Ileana Ros-Lehtinen από την Φλόριντα, η οποία είναι η επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην συζήτηση πήρανε μέρος 15 βουλευτές, από τους οποίους οι πέντε είναι πρόεδροι σημαντικών επιτροπών και υποεπιτροπών του ίδιου νομοθετικού σώματος καθώς επίσης και 30 υψηλόβαθμοι συνεργάτες μελών του Κογκρέσου.

Photo VOA Greek
Rep. Ileana Ros-Lehtinen

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οElton Callegly από την Καλιφόρνια, που είναι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην βουλευτική Υποεπιτροπή για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ο Gregory Meeks, Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη, που προεδρεύει στην βουλευτική Υποεπιτροπή Διεθνούς Νομισματικής Πολιτικής, ο Eliot Engel, επίσης Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη, που προεδρεύει της βουλευτικής Υποεπιτροπής για Θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, ο Ed Royce από την Καλιφόρνια, που ηγείται της Ρεπουμπλικανικής παράταξης στην βουλευτική Υποεπιτροπή για Θέματα Εμπορίου και ο Michel MacMahon, δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη, που προεδρεύει της βουλευτικής Υποεπιτροπής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Η εκδήλωση έγινε στα μέσα Ιουλίου, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονταν ήδη σε καλοκαιρινές διακοπές στις εκλογικές περιφέρειές τους μακριά από την Ουάσιγκτον. Για τον λόγο αυτό θεωρείται πράγματι σπουδαίο επίτευγμα το γεγονός ότι υπήρξε τόσο μεγάλη συμμετοχή βουλευτών και συνεργατών τους στην συζήτησης στρογγυλής τράπεζας για την Ελληνική οικονομία.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν και αρκετοί Ελληνικής καταγωγής βουλευτές, όπως ο συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα, και οι Δημοκρατικοί βουλευτές John Sarbanes, από την Πολιτεία Μέρυλαντ, Zack Space, από την Πολιτεία Οχάιο και Niki Tsongas, χήρα του αείμνηστου γερουσιαστή Paul Tsongas, η οποία εκπροσωπεί μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Μασαχουσέτης στο Κογκρέσο.

Photo VOA Greek
Rep. Gus Bilirakis

Στην μία περίπου ώρα που κράτησε η συζήτηση, ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης ανέπτυξε τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην Αθήνα και τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να συμβάλουν στην μείωση του ελλείμματος καθώς επίσης και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την διευθέτηση θεμάτων όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και η ανάγκη για πλήρη διαφάνεια στις δραστηριότητες του κράτους και των επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων νομοθετών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας ήταν μεγάλο όπως φαίνεται από τις ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλαν στον Πρέσβη κ. Κασκαρέλη, ιδιαίτερα σε σχέση με τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων που λήφθηκαν αλλά και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης ευρύτερα. Ένα από τα κύρια πορίσματα των Αμερικανών βουλευτών ήταν ότι πολλές από τις «στρεβλές εντυπώσεις για την Ελλάδα», που δημιουργήθηκαν σε παράγοντες της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, είναι αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας και προβολής που έχουν δώσει διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ειδήσεις και ρεπορτάζ τους σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Photo VOA Greek
Rep. John Sarbanes

Ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης πέτυχε να εξασφαλίσει μια σημαντική διαβεβαίωση από μέρους των φιλελλήνων βουλευτών, περιλαμβανομένων και των βουλευτών Ελληνικής καταγωγής. Του υποσχέθηκαν ότι θα παρακολουθούν του λοιπού με ιδιαίτερη προσοχή τις ακροάσεις και γενικότερα τις συζητήσεις του Κογκρέσου σε σχέση με την ελληνική οικονομία και θα κάνουν παρεμβάσεις για την προβολή των ελληνικών θέσεων με στόχο να αποφεύγεται τυχόν διαστρέβλωση των εξελίξεων και να προβάλλεται μια πιο εξισορροπημένη και σωστή εικόνα των πραγμάτων, που να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομικής κατάστασης.

Άλλοι που πήραν μέρος στην συζήτηση ήταν ο Ted Poe, Ρεπουμπλικανός από το Τέξας και μέλος της βουλευτικής Υποεπιτροπής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ο Steve Israel, Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη και μέλος της βουλευτικής Υποεπιτροπής Πιστώσεων για Εξωτερικές Επιχειρήσεις, οChris Carney, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Πενσυλβανία, ο John Tierney, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Μασαχουσέτη και ο Rush Holt, επίσης Δημοκρατικός από την Πολιτεία Νιού Τζέρσεϋ.

No comments: