Thursday, July 1, 2010

τι γράφει ο ξένος τύπος/καθημερινή

Tι γράφει ο ξένος Tύπος

THE DAILY STAR

Ανευ αντιδράσεων

Κανονικά, η βρετανική πολιτική είναι ένα άγριο σπορ. Οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις πολλές φορές θυμίζουν αγώνα μποξ και είναι γεμάτες προσωπικές επιθέσεις. Τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηριστεί άγρια (χαρακτηρισμός του Τόνι Μπλερ). Οι ερωτήσεις δημοσιογράφων προς τους πολιτικούς είναι συχνά τόσο επιθετικές ή εμμέσως προσβλητικές, ώστε κάποιος θα διερωτάται γιατί οι αποδέκτες τους δεν αποφεύγουν τις συνεντεύξεις. Αλλά τίποτα δεν είναι συνηθισμένο στη Βρετανία τελευταία. Πρώτον, υπάρχει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που δεν είχαμε δει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια έχουμε τις αντιδράσεις προς τη νέα κυβέρνηση που χαρακτηρίζονται από εγκράτεια ύφους - εντελώς ασυνήθιστο και περίεργο, δεδομένου ότι ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν προέβη σε ευχάριστες ανακοινώσεις. Η θέση του Κάμερον επικεντρώνεται στό ότι η Βρετανία είναι κράτος σε κρίση και απαιτείται υπομονή. Φαίνεται ότι οι πολιτικές τεκτονικές πλάκες της Βρετανίας μετακινήθηκαν, το πολιτικό πολεμικό κλίμα άλλαξε κι εκείνο που καταγράφεται είναι σύγκλιση μεταξύ των κυριότερων κομμάτων.

LE MONDE

Αποπληθωρισμός

Το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί προς τον Αμερικανό νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, οπαδό μιας ισχυρότερης ανάκαμψης του Δημοσίου είναι το εξής: πιστεύει πραγματικά ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών; Σε άλλες χώρες, η συζήτηση για την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απλώς συζήτηση. Η προσέγγιση της Γαλλίας φαίνεται συνετή. Συνδυάζει την αυστηρότητα και αφορά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των εμπορικών δραστηριότητων. Η προσέγγιση της Γερμανίας είναι αυστηρότερη, όχι όμως δραματική. Η Ιταλία κινείται μέσα σε περιβάλλον αδιαφανές για τα δημοσιονομικά της. Επομένως, θα μπορούσαμε, ίσως, να πούμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπράξει «τη μητέρα όλων των οικονομικών λαθών» εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση του χρέους και ελπίζοντας στην τόνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων; Τίποτα δεν είναι λιγότερο βέβαιο. Αυτό που οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν είναι μια πολιτική, η οποία θα εξισορροπεί τους κινδύνους που προκύπτουν από τον αποπληθωρισμό και από το χρέος.

THE NEW YORK TIMES

Καιρός για διπλωματία

Τα πρώτα 30 χρόνια της ιστορίας του, το Ισραήλ αγόραζε χρόνο με συμβατικούς πολέμους εναντίον συμβατικών στρατών των κρατών-εθνών. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για πρώτη φορά εχθροί του Ισραήλ είναι μη κρατικοί φορείς που αναπτύσσουν πυραύλους ανάμεσα σε σπίτια και σχολεία, με αποτέλεσμα το κόστος της αγοράς χρόνου να έχει αυξηθεί δραματικά. Το σκηνικό περιλαμβάνει πλέον το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες εκ μέρους του ΟΗΕ εναντίον στρατηγών και πολιτικών ηγετών για εγκλήματα πολέμου και το ενδεχόμενο ρηγμάτων στις σχέσεις του Ισραήλ με δημοκρατικά πολιτεύματα. Η στιγμή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του και τον ενδιάμεσο χρόνο για να παρουσιάσει μια τολμηρή πρωτοβουλία, προωθώντας την ειρηνευτική διαδικασία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς, και τον πρωθυπουργό Φαγιάντ. Μόνον όμως αν ο Νετανιάχου παραμείνει πρωθυπουργός για τους επόμενους 15 μήνες. Αν αύριο παραιτηθεί, αυτή η θητεία του, όπως και η προηγούμενη, δεν θα αξίζει να γίνει ούτε καν υποσημείωση της ισραηλινής ιστορίας.

DW

Εναλλακτικές διακοπές

Τι κάνουν οι Γερμανοί όταν δεν πηγαίνουν διακοπές στη Μαγιόρκα και τη Μεσόγειο; Διακοπές σε γερμανικά κάμπινγκ, στον κήπο και όσοι δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα, στο... μπαλκόνι του σπιτιού τους. Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να ανακόπτει τη διάθεση των Γερμανών για καλοκαιρινές διακοπές. Τα δύο τρίτα των Γερμανών προγραμματίζουν για το 2010 τουλάχιστον ένα ταξίδι, λένε τα στατιστικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι θα διαθέσουν περί τα 61 δισ. για τις διακοπές τους. Τι κάνουν όμως οι Γερμανοί όταν μένουν στη Γερμανία; Κατ’ αρχάς διακοπές σε κάμπινγκ και μάλιστα κάποιοι διατείνονται ότι την ελευθερία του κάμπινγκ δεν την αλλάζουν με την πολυτέλεια του ξενοδοχείου. Ο οικονομικός παράγοντας βέβαια δεν είναι αμελητέος. Στο κάμπινγκ τα έξοδα είναι ελεγχόμενα. Μια άλλη λύση είναι ο κήπος, για όσους βέβαια διαθέτουν τη δυνατότητα και διατηρούν έναν μικρό κηπάκο στα συγκροτήματα κήπων που συνήθως είναι στις παρυφές των πόλεων. Στους κήπους ασχολούνται με το φύτεμα των λαχανικών τους και αισθάνονται ότι έρχονται σε επαφή με τη φύση. Υπάρχουν, τέλος, εκείνοι που το καλοκαίρι δεν μετακινούνται καν από το σπίτι τους.

No comments: