Επισκόπηση τύπου | 23.07.2010
Ελλάδα: νέα υπηρεσία, νέο ξεκίνημα, σωστά στοιχεία
Η χθεσινή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου συνάδει με το διεθνές δίκαιο σχολιάζεται σήμερα εκτενώς από τον ευρωπαϊκό τύπο.
Η γερμανική Frankfurter Rundschau: «Η γνωμοδότηση του ΔΔΧ θα λειτουργήσει τώρα σαν όπλο στον μεταγιουγκοσλαβικό λεκτικό πόλεμο. Όμως, όσο μεγάλα και αν ήταν τα εγκλήματα της Σερβίας στους βαλκανικούς πολέμους, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου είναι μια πρόκληση. Η σύγκρουση αυτή μπορεί τώρα να επιλυθεί μόνον με τη βοήθεια της ΕΕ και κυρίως με την ένταξη όλων των διάδοχων κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.»
Η ιταλική Corriere della Sera: «Το ΔΔΧ επιβεβαίωσε μια πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν είναι ανατρέψιμη η εξέλιξη που άρχισε ήδη από την εποχή του Τίτο.
Η Σερβία δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί τη γνωμοδότηση, έχει όμως συνειδητοποιήσει πως έχασε τη μάχη. Η γνωμοδότηση αφήνει όμως περιθώρια να ονειρεύονται ανεξαρτησία όλοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.»Διαδήλωση για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου
Η ισπανική El Pais: «Αν και η χθεσινή γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα θα έχει σοβαρές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. Η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ενδέχεται να ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις και τα κινήματα σε ασταθείς περιοχές ή σε περιοχές κρίσης .»
Η γαλλική Le Figaro: «Από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ πέντε (Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, διότι αντιμετωπίζουν και εκείνες στο έδαφός τους αυτονομιστικές τάσεις. Έτσι η γνωμοδοτική απόφαση της Χάγης δεν τις καθησυχάζει. Επιπλέον τώρα οι αντιπαραθέσεις που είχαν μετατεθεί προσωρινά σε νομικό επίπεδο επιστρέφουν πάλι στη δικαιοδοσία της πολιτικής.»
Η επίσης γαλλική Dernieres Nouvelles d’ Alsace: «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε πια διάπλατα και όχι μόνον για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Διότι θέτει υπεράνω του δικαιώματος της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών.»
Ελλάδα: Νέα υπηρεσία, νέο ξεκίνημα, σωστά στοιχεία
Υπό κοινοβουλευτική εποπτεία η νέα Ελληνική Στατιστική Αρχή«Ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υπόσχεται σωστά στοιχεία», με αυτό τον τίτλο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου: «Ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία της από δω και πέρα θα είναι αξιόπιστα.
Μετά από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η υπηρεσία θα εργάζεται πλέον ανεξάρτητα από το κράτος και την επιρροή των κυβερνώντων, διακήρυξε χθες Πέμπτη ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, πρόεδρος της αρχής και μέχρι πρότινος συνεργάτης του ΔΝΤ στο τμήμα στατιστικής.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έπεσε πέρσι σε δυσμένεια μετά την κοινοποίηση από την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου ότι εξωράιζε τα στατιστικά στοιχεία του προϋπολογισμού. Στο μεταξύ όμως η υπηρεσία δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, αλλά έχει τεθεί υπό την εποπτεία του κοινοβουλίου.
Τον περασμένο Οκτώβριο κατέστη σαφές σε πόσο άθλια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της Ελλάδας, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατ’ αρχήν πως τα ελλείμματα αγγίζουν το 12,5% και όχι το 3,7% και αργότερα αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα πάνω στο 13,6%. Τότε η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήθελε να συνεργαστεί στενότερα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τη Eurostat.
Ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δήλωσε χθες ότι "είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας για να εξαλειφθούν οι αρνητικές αντιλήψεις και κυρίως για να επιτευχθούν τα υψηλά στάνταρ που απαιτεί το έργο της υπηρεσίας αυτής’" Επεσήμανε επίσης ότι η ευθύνη της υπηρεσίας είναι τεράστια, διότι "τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί».
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
No comments:
Post a Comment