Wednesday, July 21, 2010

Πολιτική | 21.07.2010

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες "πρασινίζουν"

Στο 30 % οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ – δεν επωφελείται ιδιαίτερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από την κυβερνητική φθορά – μεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο βλέπει το τελευταίο διάστημα να μειώνονται συνεχώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Σε σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ χάνουν μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και υποχωρούν στο 30 % ενώ οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Φιλελεύθεροι (FDP), παραμένουν στάσιμοι στο αρνητικό ρεκόρ του 4 %. Τα δυο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 34 %. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ CDU/CSU και FDP σε δημοσκοπήσεις που διεξάγει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο για το Stern και το RTL από το 1986.

Στο 47 % SPD και Grüne

Τα χαμόγελα επιστρέφουν στα πρόσωπα των Σοσιαλδημοκρατών. Εδώ η Χανελόρε Κραφτ, νέα πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας ΒεστφαλίαςΤα χαμόγελα επιστρέφουν στα πρόσωπα των Σοσιαλδημοκρατών. Εδώ η Χανελόρε Κραφτ, νέα πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας ΒεστφαλίαςΣύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν σταθεροί στο 28 %, - πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που λαμβάνουν σε δημοσκόπηση την τρέχουσα χρονιά. Νέο ρεκόρ για τους Πράσινους (Grüne), οι οποίοι λαμβάνουν 19 % ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) παραμένει στο 11 %.

Βάσει της σφυγμομέτρησης αυτής, εάν γίνονταν εκλογές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς λαμβάνουν μαζί το 47 %.

Τα κόμματα "πρασινίζουν"

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλνερ, το γεγονός ότι τα δυο μεγάλα κόμματα "εντάσσουν ολοένα και περισσότερες πράσινες θέσεις στο προφίλ τους" ωθεί μέρος των ψηφοφόρων τους στους Πράσινους. "Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες κινδυνεύουν να χάσουν την ταυτότητά τους. Εάν θέλουν να συγκυβερνήσουν με τους Πράσινους, πρέπει να καταστήσουν σαφές ποιος έχει το πάνω χέρι".

DPA-stern-RTL-Wahltrend / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments: