Tuesday, January 31, 2012


Πρωτοφανείς πιέσεις και απειλέςΗ δυσφήμηση έφερε τη χώρα δε τραγικό αδιέξοδο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Το PSI βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, η τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή των φετφάδων της και μεταφέρει αρνητικά μηνύματα στους προϊσταμένους της δανειστές, η σημαντική απειλή για τη χώρα είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δάνειο αν δεν ολοκληρωθούν τόσο το PSI όσο και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, που ήλθε ως συνέπεια της συστηματικής κατασυκοφάντησης της χώρας, του γεγονότος ότι παρουσιάστηκε (κυρίως από το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου) ως χώρα της ανομίας, της γραφειοκρατία και των αρρωστημένων πρακτικών, καθώς και των συνεχών παλινωδιών σε όλους τους τομείς.

Το Μνημόνιο αποδεικνύεται τώρα πως δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν βρόχο που τυλίχτηκε γύρω από τον λαιμό της χώρας, οδηγώντας τη στην πιο βαθιά ύφεση και στην ανεργία.

Από εκεί και πέρα, ήσαν όλα προδιαγεγραμμένα: Η τρόικα, αν και απέτυχε εντελώς, δεν κάνει πίσω από την εφαρμογή του μνημονίου, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συμφωνούν στην εφαρμογή των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά, χαϊδεύοντας τα αυτιά των στελεχών του κόμματός της και των εταίρων της.

Την ίδια ώρα, η «ιδέα» για τοποθέτηση Επιτρόπου για την Ελλάδα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, που επικοινωνιακά οδηγεί σε ελληνογερμανική σύγκρουση, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Οι Γερμανοί, προσπαθούν μεν να κατεβάσουν τους τόνους, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τον βασικό στόχο τους, που είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, που πλέον είναι το προσφιλές τους πειραματόζωο.

«Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Περί «γενικής σκέψης» μίλησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Για «συζήτηση εργασίας», προκειμένου «να δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», μίλησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, που μάλιστα βρήκε και «έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Μίλησε μάλιστα και για δύο ενδεχόμενα: Είτε να εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών - «ένα είδος ενισχυμένου "χρυσού κανόνα"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – είτε «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».

Επομένως, το Βερολίνο επιμένει στην άποψή του, ενώ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και μίλησε για κίνηση που «θα εξουδετέρωνε την Δημοκρατία» (κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο ιστορικό παρελθόν), έσπευσε να προσθέσει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει πρόοδος στα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, κάλεσε τη Γερμανία να είναι «λίγο πιο προσεκτική στις δηλώσεις της», προσθέτοντας πως οι γερμανικές απειλές «κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», καθώς όπως είπε, «δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση και ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε. «Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο, όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», κατέληξε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όμως, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, προκαλώντας την ενόχληση των στελεχών του κόμματός του, παραδέχθηκε ότι τα περί επιτρόπου υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό, αλλά δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν πρόκειται για γερμανική ιδέα! 

1 comment:

lornion said...

Η Ευρώπη βρίθει διαφορών και συμβιβασμών κατά το δοκούν. Ολα περιστρέφονται περί την Ελλάδα μη λαμβανομένου υπ' όψη, οτι ολη η Ηπειρος ευρίσκεται σε ύφεση.Είναι τόσα δε τα προβλήματα της χώρας που φοβάμαι οτι οι κλειστές ημερομηνίες θα παρέλθουν ,χωρίς τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση να περατωθούν .Και τούτο αν συμβεί θα είναι τραγικό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.