Thursday, January 26, 2012


Περιβάλλον & Επιστήμη | 26.01.2012

Πόσο απειλούν τη γη οι ηλιακές καταιγίδες;

 

Για προβλήματα στη λειτουργία των GPS αλλά και την παροχή ρεύματος τις επόμενες μέρες προειδοποιούν μετεωρολόγοι. Ο λόγος είναι μια έκρηξη στην επιφάνεια του ηλίου η οποία αναμένεται να φθάσει στη γη ως ηλιακή καταιγίδα

 
Στις 22 Ιανουαρίου σημειώθηκε στην επιφάνεια του ηλίου μια δυνατή έκρηξη, η οποία σύμφωνα με μετεωρολόγους του Αμερικανικού ινστιτούτου ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) έχει προκαλέσει ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, που ενδέχεται να επηρεάσουν τα συστήματα πλοήγησης, την παροχή ρεύματος, τη ραδιοφωνία, καθώς και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα.

Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην παροχή ρεύματος......Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην παροχή ρεύματος......Με την έκρηξη εκτοξεύθηκαν «τεράστιοι όγκοι ύλης», λέει ο Γερμανός ειδικός Κλάους Μπόργκερ από την υπηρεσία γεωφυσικών φαινομένων του γερμανικού στρατού:

«Πρόκειται για ένα νέφος ύλης από ηλεκτρόνια και πρωτόνια που κινείται προς τη γη. Ενδεχομένως το νέφος να προκαλέσει παράσιτα ή προβλήματα στη λειτουργία των τηλεπικοινωνιών. Δεν μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα αν το νέφος αυτό θα πέσει ακριβώς πάνω στη γη ή απλά αν θα περάσει δίπλα της χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις».

Σύγκρουση μαγνητικών πεδίων

Ο ήλιος έχει διάμετρο 800.000 χλμ. Οι εκρήξεις στην επιφάνεια οφείλονται στην μετατροπή εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου σε ήλιο στον πυρήνα του ηλίου. Έτσι προκαλούνται ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικά παράσιτα ή διακοπές στα τόσο απαραίτητα στη ναυσιπλοΐα συστήματα πλοήγησης. Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός η παραμόρφωση των μαγνητικών πεδίων της γης από το νέφος ύλης που προέρχεται από την ήλιο ίσως να προκαλέσει διακοπές στους σταθμούς διανομής ρεύματος:

..και στα συστήματα πλοήγησης;..και στα συστήματα πλοήγησης;«Έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρονικό ρεύμα, το οποίο δημιουργεί μαγνητικά πεδία, λέει ο Κλάους Μπόργκερ. Όταν λοιπόν τα πεδία του ηλίου συναντήσουν τα μαγνητικά πεδία της γης υπάρχει αλληλεπίδραση. Οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικού είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παροχή από τα μαγνητικά πεδία που προκαλούνται οι ηλιακές καταιγίδες.

Ας σημειωθεί ότι η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα καταγράφηκε το 1859. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια τέτοια γιγαντιαία έκρηξη στον ήλιο είναι σε θέση να παραλύσει μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλα τμήματα της υποδομής στη γη.

Fabian Schmidt / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

No comments: