Οικονομία | 31.01.2012
Φόλκερ Χελμάγερ: η άλλη άποψη για την Ελλάδα
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Άννα Πλάνκεν στο πρωϊνό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ο Γερμανός τραπεζικός δεν διστάζει να απαντήσει καταφατικά στην ερώτηση, αν αισθάνεται ακόμα αισιόδοξος, με δεδομένες τις συνεχείς καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στους δημοσιονομικούς στόχους.
«Παραμένω αισιόδοξος. Ο λόγος είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει κάνει και λάθη στην κρίση του ευρώ και τα λάθη ήταν ότι αφήσαμε την Ελλάδα να την κυνηγούν οι αγορές κάθε τρεις μήνες. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, με αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα πράγματα με την επιτυχία που το έκανε η Ιρλανδία, για παράδειγμα. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα είναι ένα σχετικά βατό πρόβλημα. Το κρατικό χρέος είναι 370 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αν μη τι άλλο είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να υπολογίσουμε. Αν όμως αποτύχει η Ευρώπη, το ρίσκο θα είναι ανυπολόγιστο: παγκόσμια ύφεση, ίσως και πολιτική αποσταθεροποίηση», προειδοποιεί ο Φόλκερ Χελμάγερ.
«Υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων»
Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το 80% των μεταρρυθμίσεων...Καλά όλα αυτά για τα λάθη της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά ας δούμε και τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι και ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, επισημαίνουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι. Γιατί είχε υποσχεθεί ιδιωτικοποιήσεις δισεκατομμυρίων, μία υπόσχεση, που όπως αποδείχθηκε δεν μπορεί να υλοποιήσει; Και γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει σε στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση; Έχουμε λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι μετά από όλα αυτά;
«Ναι, ασφαλώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Το 80% των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υλοποιηθεί. Άρα το ποσοστό λάθους είναι 20% και οφείλεται σε έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διοίκηση. Εδώ ασφαλώς θα πρέπει η Ευρώπη να ασκήσει πιέσεις και αυτό ήδη γίνεται με τα διοικητικά στελέχη από τις Βρυξέλλες που παρακολουθούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να μας οδηγούν και στην τελειότητα. Από αυτή την άποψη συμφωνώ με τον κ.Σόϊμπλε, πιστεύω δηλαδή θα χρειαστούμε μέχρι το 2020 για να εγκαθιδρύσουμε μία σοβαρή δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα» λέει ο Φόλκερ Χελμάγερ.
«Η ύφεση εμποδίζει την πλήρη υλοποίηση στόχων»
...αλλά συμφωνεί με την πρόβλεψη του Βόφγκανγκ Σόϊμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δέκα χρόνια για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.Ο Γερμανός τραπεζικός επικρίνει το γεγονός ότι, με αφετηρία και αφορμή τις καθυστερήσεις ή και τις αποτυχίες στην υλοποίηση των στόχων, οι αναφορές στην ελληνική οικονομία συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αρνητική ανάγνωση, χωρίς να υπενθυμίζεται η σχετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Μία πρόοδος που δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και κυρίως την πρωτοφανή ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.
«Τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11%, πρόκειται για τεράστια ύφεση, και παρ΄όλ΄αυτά κατέστη δυνατό να μειωθεί ο νέος δανεισμός από 15,4% στο 9-9,5% του ΑΕΠ. Το ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 7,6% οφείλεται σε αίτια συγκυριακά και όχι δομικά. Και θα ήθελα να ακούσω από τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους ότι μία τέτοια μείωση του νέου δανεισμού μέσα σε τέτοια ύφεση δείχνει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το ακούω. Έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στις αρνητικές πτυχές».
ARD / Anna Planken / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment