Monday, January 23, 2012

politiki


«Ναι» των Κροατών στην ΕΕ

 

Το 66% των Κροατών ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Στο χθεσινό δημοψήφισμα συμμετείχε μόλις το 43,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η Κροατία αναμένεται να γίνει το 28ο μέλος την 1η Ιουλίου του 2013.

 
Η χθεσινή απόφαση των Κροατών χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες ως καλή είδηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. «Η επικείμενη ένταξη της Κροατίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δείχνει ότι η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικό θάρρος και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Κροάτης πρόεδρος Ίβο ΓιοσίποβιτςΟ Κροάτης πρόεδρος Ίβο ΓιοσίποβιτςΑπό κροατικής πλευράς ο Κροάτης πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έκανε λόγο για μία ημέρα με μεγάλη σημασία για την Κροατία τονίζοντας ότι «ειπώθηκε ένα μεγάλο ‘ναι’ για την ΕΕ». Για «ιστορική απόφαση» μίλησε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του για το μεγάλο ποσοστό αποχής που σημειώθηκε. Την απογοήτευσή της για τη μικρή συμμετοχή δεν έκρυψε και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαντράνκα Κόσορ.

Επανάληψη ζητούν οι πολέμιοι της ΕΕ

Επανάληψη ζητούν οι επικριτές της ευρωπαϊκής ένταξηςΕπανάληψη ζητούν οι επικριτές της ευρωπαϊκής ένταξηςΑν και σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της χώρας στήριξαν το «ναι» των πολιτών στην ευρωπαϊκή ένταξη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων δεν πήρε μέρος στη διαδικασία. Βασιζόμενοι στη μεγάλη αποχή, αυτοί που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ένταξη της Κροατίας, ζήτησαν επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Μέχρι να γίνει η Κροατία οριστικά το 28ο μέλος της ΕΕ, τον Ιούλιο του 2013, πρέπει να εφαρμόσει επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον κλάδο της ναυπηγικής, όπου κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης απομένει η τελική έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ, η οποία όμως θεωρείται ήδη εξασφαλισμένη.
 
Tagesschau / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

No comments: