Δύο «καταφύγια» για τους άστεγους πολίτες, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, εξασφάλισε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους, που θα είναι προσβάσιμοι σε όσους έχουν ανάγκη από προσωρινή φιλοξενία εξαιτίας του ψύχους, όλο το 24ωρο στη διάρκεια των επόμενων ημερών.
Η αύξηση του αριθμού των αστέγων κυρίως στις μεγάλες αστικές πόλεις δημιουργεί έντονο προβληματισμό, καθώς όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου εύκολη η αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΚΛΙΜΑΚΑ, ο πληθυσμός των αστέγων «νέας γενιάς» αυξήθηκε κατά 20% με 25%.
Οι άστεγοι στην Ελλάδα αλλάζουν «ταυτότητα», λένε οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης. «Δεν μιλάμε πλέον για τους γνωστούς αστέγους, αλλά για οικογένειες που εξαναγκάζονται να ζουν σε παραπήγματα, σε ακατάλληλες συνθήκες ή ακόμη και στο δρόμο, λόγω της αλλαγής των οικονομικών τους».
Η "νέα γενιά" αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει την δουλειά του. Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης, το περασμένο τρίμηνο ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην.
Δυστυχώς η πρόβλεψη είναι ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και όπως λένε οι ειδικοί “το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο είναι τεράστιο. Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στο δρόμο”.