Saturday, January 14, 2012



Διεθνής αντιδράσεις από τη μαζική υποβάθμιση της S&P
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Κύπρος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

«Κατάπληκτη» η Κόμισιόν από την υποβάθμιση της S&P
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα «κατάπληκτος» για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών, ενώ η ευρωζώνη λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί» για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, «μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.
«Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε», είπε ο Γάλλος επίτροπος.
Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Η Γαλλία έχασε χθες το πολύτιμο τριπλό Α από τον οίκο S&P που πλέον αξιολογεί την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+, μια βαθμίδα χαμηλότερα. Ο S&P υποβάθμισε επίσης οκτώ ακόμη χώρες της ευρωζώνης αλλά όχι τη Γερμανία, αναζωπυρώνοντας την κρίση χρέους ύστερα από μια περίοδο ηρεμίας στις χρηματαγορές.
Γαλλία: «Αναμενόμενη» απόφαση που δεν πρέπει να «δραματοποιηθεί»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια «αναμενόμενη» απόφαση, αλλά ήλθε σε «ακατάλληλη στιγμή» και επίσης ότι δεν πρέπει να «δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».
«Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές «, τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» «ν’ αλλάξουν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αλλάξουν οι σχέσεις μας», υπογράμμισε ο Φιγιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου στο πρωθυπουργικό γραφείο.
«Οι τύχες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι απολύτως συνδεδεμένες», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Κύπρος: «Αυθαίρετη η υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s
«Σκοπιμότητες κρύβει» η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου και άλλων οκτώ χωρών - μελών της Ευρωζώνης από το διεθνή οίκο Standard & Poor's, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Καζαμίας αποκάλυψε ότι χθες το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει πολυσέλιδη επιστολή προς τον εν λόγω διεθνή οίκο με την οποία επεξηγούσε εκτενώς τα νέα θετικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας.
«Θεωρώ αυθαίρετη την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Καζαμίας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πίσω από την αξιολόγηση των S&P είναι ο νομισματικός πόλεμος μεταξύ δολαρίου και ευρώ».
Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτη την όλη συμπεριφορά του διεθνούς αυτού οίκου, κάνοντας και πάλι λόγο «για αξιολόγηση σκοπιμοτήτων».
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει έντονη δυσφορία για την απόφαση των Standard and Poor's να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε junk (σκουπίδια).
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
(1) Ο οίκος αποφάσισε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Κύπρου, μόλις δυο ημέρες μετά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της παραγνωρίζοντας πλήρως το γεγονός αυτό, ενώ σε προηγούμενες εκτιμήσεις τους το θεωρούσαν ένα σημαντικό αρνητικό παράγοντα.
(2) Αγνόησε εντελώς αυθαίρετα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν καλύψει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για το 2012.
(3) Ο οίκος Standard & Poor's έχει παραγνωρίσει εντελώς τη θετική δυναμική που άρχισε να δημιουργείται για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων με τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο οίκος Standard and Poor's «αρνήθηκε εντελώς αυθαίρετα, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναθεωρητική προσφυγή στην πιο πάνω απόφαση του, όπως ήταν μέχρι τώρα η πάγια πρακτική».
Ιταλία: «Η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's», πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν ακόμη πιο αποφασιστικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγείλει.
Η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» γράφει ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης της Ρώμης είναι ότι «δεν υποβαθμίστηκε μόνον η Ιταλία, αλλά, είναι σαφές, ολόκληρη η Ευρώπη».
Η ίδια εφημερίδα, η οποία ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας Confindustria, προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι μόνον μια συνολική, ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να παγώσει την κερδοσκοπία, και, κατά συνέπεια, το ιταλικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης, είναι ορθό και αποτελεί, υπό το φως των νέων εξελίξεων, επιτακτική ανάγκη».
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη του την πρόσφατη δέσμη μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας και ούτε την προσπάθεια που καταβάλλεται για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού».
Η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, πάντως, εκτιμά θετικά την αναφορά του «Standard & Poor's» στο ότι «η εξασθένιση του ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου, εξισορροπείται, κατά κάποιο τρόπο, από την ισχυρότερη ικανότητα της Ιταλίας να διαμορφώνει και να εφαρμόζει πολιτικές κατά της κρίσης».
Μια έμμεση αναγνώριση του θετικού ρόλου της νέας κυβέρνησης της Ρώμης θεωρείται και η επισήμανση ότι «μπορεί να υπάρξει μια νέα αρνητική εκτίμηση για την Ιταλία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές, λόγω της αντίθεσης ισχυρών, οργανωμένων, συμφερόντων ή αν έχει διάρκεια μικρότερη από εκείνη που έχει εξαγγελθεί».
Ο επικεφαλής, τέλος, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τον Τύπο, θεωρεί ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών ευρωπαϊκών χωρών από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's» αποτελεί ήττα για την γραμμή της Γερμανίας, που ποντάρει μόνο στην δημοσιονομική πειθαρχία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

1 comment:

lornion said...

αξιολόγηση σκοπιμοτήτων και ο νομισματικός πόλεμος δολαρίου - ευρό είναι κατά την κρίση του κύπριου οικονομικών κ.Καζαμία τα αίτια της μαζικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας αρκετών ευρωπαικών χωρών που ανήκουν στην ευροζώνη.και νομίζω πως έχει ισχύ η άποψή του.