Wednesday, January 25, 2012


Επαφές Σαμαρά στη Ρωσία - Την Πέμπτη συνάντηση με Πούτιν

Ο ΑΝτώνης Σαμαράς με τον Σεργκέι ΙβανόφΟ ΑΝτώνης Σαμαράς με τον Σεργκέι Ιβανόφ Φωτογραφία Eurokinissi
Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, όπου στη Μόσχα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ιβανόφ, και την πρόεδρο της Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο. Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και με τον Πρόεδρο της εταιρίας GazProm κ. Αλεξέι Μίλερ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά το πέρας των συναντήσεων , σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα. «Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι κατά τις συναντήσεις διαπίστωσε μεγάλη προθυμία για την προώθηση γόνιμης και μακροπρόθεσμης συνεργασίας των δύο χωρών.
Η δήλωση του κ. Σαμαρά
«Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας.
Πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή-αλλά μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών.
Συναντήθηκα σήμερα, με τους Επικεφαλής του Κρεμλίνου και της Γερουσίας και είχα μια ουσιαστική συνομιλία μαζί τους.
Συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή.
Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ' όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Αύριο, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά.
Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».
Παράλληλα, σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της Ν.Δ., εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι προτίθεται έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη που έχουν ανασταλεί ή βαλτώσει έχουν βαλτώσει να ξεμπλοκαριστούν και να τεθούν ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη της χώρας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
«Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πουν, ότι όταν δίνω τον λόγο μου, τον κρατάω. Και όταν λέω "we mean business" το εννοώ», τόνισε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, περιγράφοντας «πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν ή και καταργήθηκαν πλήρως», καθώς και «εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά βάλτωσαν. Και όλα αυτά πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε στις συνεντεύξεις του στα ρωσικά ΜΜΕ ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική», γι' αυτό και τόνισε ότι «εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, πιστεύω, ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα».
«Σήμερα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ως επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης»,τονίζει στις συνεντεύξεις του ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «ο ελληνικός λαός θα μπορέσει στο σύντομο μέλλον, να μετατρέψει τη χώρα του σε υπόδειγμα σύγχρονης ανάπτυξης. Και εδώ υπάρχουν δυνατότητες, τις οποίες θα αναζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε από κοινού, με όλους τους φίλους μας».
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι «είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος "βιώσιμο", δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον. Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ».
«Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στον ελληνικό λαό την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό του και την ελπίδα για το μέλλον. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι: «έχω θέσει σε προτεραιότητα μέτρα που συνδυάζουν τη μείωση του ελλείμματος και τον έλεγχο του χρέους με την ανταγωνιστική ανάπτυξη. Μέτρα που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλάζουν τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Μέτρα, τέλος, που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και αναδεικνύουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή. Όλα αυτά- η προτεραιότητα στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας- έλειψαν ως τώρα από τις πολιτικές διάσωσης της οικονομίας μας».
Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνο- ρωσικές σχέσεις», αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι «συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία».

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή:ert.gr
  • Ρεπορτάζ:
  • Επιμέλεια:Δημήτρης Αλεξόπουλος
  • Ανταπόκριση:

No comments: