Saturday, January 28, 2012


Πολιτική | 27.01.2012

Περικοπές 500 δισ. δολαρίων στις ένοπλες δυνάμεις

 

Υπό την ασφυκτική πίεση του δημοσίου χρέους ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα ανακοίνωσε χθες δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 500 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

 
«Αυτό είναι το τεστ που θα καταδείξει αν χειριζόμαστε το θέμα της μείωσης του ελλείμματος με λόγια ή με πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπ. Άμυνας. Το πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε ο Λίον Πανέτα προβλέπει κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις, τον παροπλισμό πολεμικών πλοίων, καθώς και μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 487 δισ. δολαρίων εντός της επόμενης δεκαετίας. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 που ένας υπ. Άμυνας των ΗΠΑ ανακοινώνει μικρότερο προϋπολογισμό από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς.

Δυσκολεύει ο προεκλογικός αγώνας του Ομπάμα

Ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λίον ΠανέταΟ υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λίον ΠανέταΟ βασικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 525 δισ. δολάρια. Οι περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν αισθητές και στις 50 αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με τον Λίνον Πάνετα.

Επιπλέον η χθεσινή ανακοίνωση αναμένονται αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου εναντίον της πολιτικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος αναμένεται μάλιστα να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κατηγορήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για παραμέληση της ασφάλειας των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα επανεκλογής του Ομπάμα στο προεδρικό αξίωμα.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να καθυστερήσουν την σχεδιαζόμενη παραγγελία μαχητικών F-35, καθώς και την αγορά νέων υποβρυχίων. Το πρόγραμμα περικοπών προβλέπει τη μείωση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών σε 490.000 από 570.000 (2010), ενώ σε δύο θα περιοριστούν οι αμερικανικές ταξιαρχίας της Ευρώπης.

Το στρατηγικό τους βλέμμα τους αναμένεται να στραφεί το επόμενο διάστημα στην Ασία και την Εγγύς Ανατολή. Αυτό προβλέπει να δοθεί βαρύτητα στο ναυτικό και την αεροπορία, έστω κι το ύψος των δαπανών είναι μικρότερο στο εξής.

Reuters / Άρης Καλτιριμτζής
dw

No comments: