Η χθεσινή τηλεμαχία Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, η συνέντευξη του Φρ. Ολάντ σε 6 εφημερίδες με ελληνικές αναφορές και οι εξελίξεις στο μέτωπο της «ευρωκρίσης» είναι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τύπου.
Σε συνέντευξή του σε 6 ευρωπαϊκές εφημερίδες, Süddeutsche Zeitung, El Pais, The Guardian, Gazeta, La Stampa, Le Monde, ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ αναφέρεται στην Ελλάδα και υπόσχεται ότι "θα κάνει τα πάντα προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει τους απαιτούμενους πόρους, χωρίς να της τεθούν νέοι όροι". Στην ερώτηση εάν αυτές τις απόψεις του τις λέει και στην Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ απαντά: "Το γνωρίζει πολύ καλά. και η απόδειξη είναι ότι μετέβη στην Αθήνα".
«Ένα φονικό σπιράλ» επιγράφει το σχόλιο της στο ένθετο «Ευρώπη» που φιλοξενούν σήμερα ηSüddeutsche Zeitung και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες η Τόνια Μαστρομπουόνι. «Όπως έχουν διαπιστώσει επιφανείς οικονομολόγοι και αναλυτές, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φονικό σπιράλ», παρατηρεί το σχόλιο και διευκρινίζει: «Τα μέτρα λιτότητας πιέζουν την αγορά και έτσι αυξάνεται το έλλειμμα. Έτσι με τη σειρά τους αυξάνονται και τα χρέη με συνέπεια να είναι απαραίτητες μεγαλύτερες περικοπές. Ο γνωστός οικονομολόγος της Pimco Μοχάμεντ ελ-Εριάν είπε πρόσφατα: «Καμία λιτότητα και καμία μεταρρύθμιση ακόμη και εάν ήταν κοινωνικά εύπεπτες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν, εφόσον η Ελλάδα δεν ανακτήσει περισσότερη ευχέρεια κινήσεων». Με άλλα λόγια εάν η Ελλάδα δεν βρει πάλι έναν δρόμο ανάπτυξης», επισημαίνεται στο σχόλιο.
«Η διάσωση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Rundschau, που παρατηρεί: «Οι ελεγκτές της Ε.Ε. και η κυβέρνηση στην Αθήνα έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το επόμενο πακέτο περικοπών». Στη συνέχεια το ρεπορτάζ επικαλείται την αποκάλυψη του Der Spiegel, που θέλει το Βερολίνο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό. «Πυκνώνουν οι ενδείξεις που θέλουν την επόμενη δόση να εκταμιεύεται τον Νοέμβριο για την Αθήνα, καθώς το Βερολίνο είχε πρόσφατα επαναλάβει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», γράφει η εφημερίδα.
«Νικητής είναι η πολιτική»
Ομπάμα-ΡόμνεΪ στην πρόσφατη τηλεμαχία
Σχολιάζοντας το τηλεοπτικό ντιμπέιτ Ομπάμα-Ρόμνεϊ η γερμανικήFrankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι «δίδεται υπερβολική σημασία στις τηλεμαχίες. Καθοριστικότερο ρόλο, ωστόσο, διαδραματίζει το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι πιστεύουν στη νέα πολιτική τοποθέτηση του Ρόμνεϊ. Στους προκριματικούς για το χρίσμα του υποψηφίου, ο Ρόμνεϊ υιοθετούσε απόλυτα τις θέσεις των δεξιών Ρεπουμπλικανών. Από τη στιγμή που διασφάλισε το χρίσμα στοχεύει στον μεσαίο χώρο και στους ψηφοφόρους χωρίς σταθερή εκλογική προτίμηση, καθώς και στους αναποφάσιστους. Αυτούς τους χρειάζεται ο Ρόμνεϊ για την νίκη. Αυτό που επιβαρύνει ενδεχόμενη επικράτηση του Ομπάμα είναι η πρώτη του σχετικά μη επιτυχημένη προεδρική θητεία. Το μειονέκτημα του Ρόμνεϊ είναι μια ευελιξία που πλήττει την αξιοπιστία του», καταλήγει η εφημερίδα.
«Νικητής είναι η πολιτική», παρατηρεί η ιταλική La Stampa σχολιάζοντας το χθεσινό ντιμπέιτ. «Η αμερικανική δημοκρατία βγαίνει ενισχυμένη από τις τηλεμαχίες Ομπάμα-Ρόμνεϊ. Οι ψηφοφόροι θα έχουν τον Νοέμβριο δύο σαφείς επιλογές, δύο άνδρες με διαφορετική προσωπικότητα. Διαφέρουν στην πολιτική τους φιλοσοφία, στην οικονομική τους πολιτική και στις πεποιθήσεις τους. Για τους Αμερικανούς θα είναι ένα είδος δημοψηφίσματος που θα τους δώσει μια πιο σαφή εικόνα. Κανείς δεν τολμά πλέον να επικαλεστεί το κλισέ που θέλει τις εκλογές να είναι άχρηστες, καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε…Αυτή τη φορά το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά σημαντικό», εκτιμά η ιταλική εφημερίδα.
Τέλος, «ανοιχτή» χαρακτηρίζει την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μετά την τηλεμαχία η ισπανική El Mundo και παρατηρεί: «Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές όλα παραπέμπουν σε μια κούρσα με ανοιχτό αποτέλεσμα. Ο Ομπάμα νίκησε στα σημεία τον Ρόμνεϊ, αλλά και ο τελευταίος απέδειξε ότι αντέχει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και αυτή είναι μια κακή είδηση για τον σημερινό πρόεδρο. Τώρα όλα θα κριθούν από τις επιλογές των αναποφάσιστων και των αμφίρροπων Πολιτειών», τονίζεται στο σχόλιο.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment