Friday, October 26, 2012

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥΛύση για τις ΔΕΚΟ με αλλαγές
26/10/2012

Επί της αρχής και κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συμπολίτευσης, υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, η συζήτηση στη Βουλή για την απόσυρση του Δημοσίου από τις ΔΕΚΟ και την συγκέντρωση των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ, επέφερε μια σειρά αλλαγές:

Ο υπουργός των Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ορίζεται πως πριν την κάθε αξιοποίηση, θα υπάρχει ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα καταθέτει προτάσεις και παρατηρήσεις. 

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να εγκρίνει η Επιτροπή Οικονομικών την κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά, ενώ η ΔΗΜΑΡ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο εκτιμώντας πως το Δημόσιο οφείλει να διατηρεί τον έλεγχο επί των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικά αγαθά. 

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε επίσης και τροπολογία που αφορά το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ατυχημάτων Αυτοκινήτου, επαναφέροντας την δυνατότητα κάλυψης αποζημιώσεων ψυχικής οδύνης και προβλέποντας την δυνατότητα αποζημίωσης για υλικές ζημιές και ηθική βλάβη πάνω από το πλαφόν των 100.000 ευρώ. 

«Πιστεύουμε πως με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η χρυσή τομή μεταξύ της ανάγκης εξυγίανσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και αποζημίωσης των παθόντων και δικαιούχων», τόνισε. 

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προσέθεσε διατάξεις που προβλέπουν τα παρακάτω:

- Για την έγκριση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, απαιτείται στη σχετική μελέτη να αναφέρονται «οι γενικές κατευθύνσεις για την ενσωμάτωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης στην περιβάλλουσα το δημόσιο ακίνητο περιοχή και την συμβολή της στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη».

- Διευκρινίζεται πως η επέκταση των λιμενικών έργων από τον κύριο μιας επένδυσης σε δημόσια ακίνητα, αφορά μονάχα τα τεχνικά έργα επί αιγιαλού και παραλίας και όχι επί όχθης και παρόχθιας ζώνης.

- Η λήξη του δικαιώματος οικοδόμησης και κυριότητας ακινήτου που έχει κτισθεί σε δημόσια γη από έναν επενδυτή, επιφέρει και απόσβεση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τρίτων. Σε περίπτωση που ο επενδυτής απολέσει τα δικαιώματά του πριν την λήξη του δικαιώματος χρήσης του ακινήτου, αποτρέπεται η επέκταση των εμπραγμάτων βαρών του ακινήτου και στην κυριότητά του. 

Τροπολογία για τους μισθούς

Στο μεταξύ, τροπολογία για τις αποδοχές διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών κατέθεσαν εξήντα βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, οι αποδοχές των διοικητών των ΔΕΚΟ δεν θα ξεπερνούν το μισθό των γενικών γραμματέων των υπουργείων (2.900 ευρώ καθαρά), ενώ αυτές των διοικητών στις τράπεζες δεν θα υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές του πρωθυπουργού (70.000 ευρώ ετησίως). 

Όπως επίσης διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, όπου το δημόσιο δεν θα έχει την πλειοψηφία, το θέμα του ύψους των αποδοχών των διοικητών τραπεζών θα τίθεται στη γενική συνέλευση η οποία και θα λαμβάνει τη σχετική απόφαση.           www.elzoni.gr

No comments: