Wednesday, October 24, 2012


ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το σχέδιο για να πει το «ναι» ο Κουβέλης

Το σχέδιο για να πει το «ναι» ο Κουβέλης
Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινή εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο θέμα των εργασιακών, με την άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα για την αγορά εργασίας.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει, εμμένοντας στη χθεσινή θέση του: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».
Έτσι, μέχρι στιγμής, έχει συναντηθεί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ευ.Λιβιεράτο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει να κλείσει οριστικά η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε κλείσει χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι μέχρι αύριο, Πέμπτη, η συμφωνία πρέπει να έχει κλείσει και εντός της επόμενης εβδομάδας τα μέτρα θα πρέπει να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Γι' αυτό και δηλώνει αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στη διαδικασία και τιναχθούν όλα στον αέρα.
Για τον λόγο αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζουν τις συζητήσεις με τους δανειστές, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι που απαιτεί η τρόικα στα εργασιακά, με την ελπίδα ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα θα επιτευχθεί τελικά ο επιθυμητός συμβιβασμός. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε, στη συνέχεια, τη δυνατότητα να προχωρήσει και η διαπραγμάτευση μεταξύ του ιδίου του υπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη.
«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου» υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Οι συνομιλίες συνεχίζονται για τα εργασιακά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση των όρων. Η τρόικα έχει κάνει ορισμένες παραχωρήσεις».
Αυτό που απασχολεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τροπή που πήραν χθες τα πράγματα, είναι το πώς θα μπορέσει ο κ. Κουβέλης να βγει από το αδιέξοδο των εργασιακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα εργασιακά να μην έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση ως αυτοτελές νομοσχέδιο, αλλά ως άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τις 89 προαπαιτούμενες ρυθμίσεις («prior actions»).
Αυτό ήταν ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν χθες, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου, αλλά περισσοτέρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ, από τη στιγμή που συμφωνεί στο δημοσιονομικό σκέλος και στις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να περιοριστεί στα εργασιακά και να καταγραφεί η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ σε αυτά.                           ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments: