Tuesday, October 16, 2012


«Σημαντική πρόοδος»

Κοντά σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων δηλώνουν τρόικα και κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καταφτάνει στο υπουργείο Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καταφτάνει στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Αθήνα
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η τρόικα μετά τις συνομιλίες της Τρίτης για το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ. Οι δύο πλευρές - εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης- εξέφρασαν προσδοκία για συνολική συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η τρόικα αναχωρεί την Τετάρτη από την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Το νεώτερο είναι ότι ίσως δεν χρειαστεί να επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με την οποία θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις.

«Πιθανόν να επιστρέψουν, αλλά μπορεί και να μην χρειαστεί. Ελπίζουμε να τα βρούμε μέσω e-mail τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, δεν ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν» ανάφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα έκλεισαν στα 13,5 δισ. ευρώ. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Τα έχουμε βρει όλα τα μέτρα. Έχουμε κλείσει σε όλα. Οι δαπάνες 11 δισ. ευρώ και οι φόροι περίπου 2,5 δισ. ευρώ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, το θέμα της επιμήκυνσης όχι μόνο έχει τεθεί, αλλά «η τρόικα δουλεύει με βάση σενάρια επιμήκυνσης». Χωρίς την επιμήκυνση, σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών,  τα μέτρα θα ήταν 18 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το αγκάθι των εργασιακών, υπάρχουν προτάσεις για την αγορά εργασίας και θα επιχειρηθεί να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις με την τρόικα.
Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην τρόικα τις προτάσεις της κυβέρνησης. Εντούτοις, συμβιβαστικές προτάσεις έκανε και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ πρωτοβουλία πήρε και ο πρωθυπουργός.

Πρωτοβουλίες για επίλυση των διαφωνιών αναμένονται από τον υπουργό εργασίας τις επόμενες ημέρες -πιθανώς και την Τετάρτη.

Σημαντική πρόοδος

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, μετά το πέρας των συζητήσεων που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών μετά τις συνομιλίες.

«Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα» με τελικό στόχο την εκταμίευση όλης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα Νοεμβρίου. 
«Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν» είπε ο κ. Στουρνάρας στο τέλος μίας ημέρας που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες συζητήσεις για το θέμα των εργασιακών, το οποίο προκάλεσε και την παρέμβαση Βενιζέλου -Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.  
«Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία. Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ' ευχήν» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.
Όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται πριν από τις αμερικανικές εκλογές (6 Νοεμβρίου) και τόνιζαν ότι υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. «Η σημαντικότερη παράμετρος είναι τι υποθέσεις κάνουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμιζαν.
Για την ύφεση έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση: Από 3,8% που έλεγε η ελληνική πλευρά και 5% και πλέον η τρόικα, συμφωνήθηκε να δουλέψουν από κοινού στα σενάρια με 4,2% ύφεση για το 2013.
«Έχουν μείνει ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων, στην αγορά εργασίας. Έχουν δεχθεί τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά  θέλουν να δουλέψουμε και πάνω στα δικά τους μοντέλα τις επιπτώσεις στα έσοδα και το μακροοικονομικό περιβάλλον» σημείωναν τέλος κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: