Sunday, October 21, 2012

NΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ Η ΚΑΤΟΧΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥΜηνύματα στην τρόικα από τη Λευκωσία
20/10/2012

Στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου φιλοδοξεί να συζητηθεί το αίτημά της για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης η Λευκωσία, ενώ συγχρόνως η Κύπρος στέλνει τα δικά της μηνύματα στην τρόικα. 

Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου διεμήνυσε ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν να υπόκειται σε οποιεσδήποτε εκπτώσεις στα πλαίσια οποιασδήποτε μνημονιακής σύμβασης. 

Σε δήλωσή του ο κ. Ομήρου απευθύνει έκκληση προς την τρόικα και ιδιαίτερα προς τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς που εκπροσωπεί να επιδείξουν πνεύμα κατανόησης για τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης που θα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται από το 1974 τις επαχθείς συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που αποστέρησαν το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας. 

Ο κ. Ομήρου σημείωσε επίσης ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα υπέστη συντριπτικό πλήγμα ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συναινέσει στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν ιδιωτικοί φορείς (PSI). 

Τέλος, ο κ. Ομήρου κάλεσε την τρόικα να αποφύγει την επανάληψη στην Κύπρο συνταγών που ήδη έχουν ολοφάνερα αποτύχει και να ενισχύσουν και να στηρίξουν πολιτικές για την ανάπτυξη που είναι η μόνη μέθοδος για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση.

Πάντως, με το χρονοδιάγραμμα προσφυγής συμφωνούν τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, τα οποία επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, εάν η σχετική συζήτηση δεν γίνει κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, από τις συσκέψεις των εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων προκύπτει πως υπάρχει κοινή θέση για απόρριψη των προτάσεων της τρόικας που αφορούν την πλήρη κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) του 13ου μισθού, την αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων στο 10% και τον χειρισμό του θέματος «επισφαλή δάνεια- εκποίηση περιουσιών». WWW.ELZONI.GR

No comments: