Saturday, October 6, 2012

«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑΔΑ
Η διαλυτική συμπεριφορά κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστών που ωθούν στην παρανομία και ομάδων πολιτών, την ώρα που η χώρα κρέμεται από μία κλωστή και η συμφωνία με την τρόικα δεν έχει ακόμη κλείσει, προκάλεσαν χθες την αντίδραση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Αυτή την ώρα η κυβέρνηση δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αξιοπιστία και τη σωτηρία της χώρας, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. 

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος σε εκείνους που, όπως είπε, γνωρίζουν καλά τι θα πει νόμος και ωστόσο «βάζουν εμπόδια και ρίχνουν λάδι στη φωτιά», διεμήνυσε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν πως «δεν αποπροσανατολιζόμαστε» και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της «με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα».

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν επίσημα από το Βερολίνο πως την Τρίτη θα επισκεφθεί τη χώρα μας η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κάτι που ο κ. Σαμαράς αποκάλεσε «πολύ θετική εξέλιξη» και ξεκαθάρισε: «Θα την υποδεχθούμε όπως αρμόζει σε μία ηγέτη μίας μεγάλης δύναμης και φίλης χώρας».

Κατά την ανακοίνωση της επικείμενης επίσκεψης, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. 

«Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή: Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», εξήγησε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. «Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε τη συνέχισή της», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Spiegel, Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς πραγματοποιείται την επομένη του Eurogroup, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και μερικές εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές. 

Με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της τρόικας, οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις, η επίσκεψη της κ. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. 

«Πολύ σημαντική» για τη χώρα χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, καθώς όπως είπε, η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται «σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη».

Οι αντιδράσεις Ως «μια ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. 

«Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να μην γνωρίζει πού πατά και πού βρίσκεται», σχολιάζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει ότι «η μόνη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή της επικοινωνιακής διαχείρισης της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και του εκβιασμού του να δεχτεί και νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει «αποφασιστικά» τις κινητοποιήσεις «υποδοχής» της Άγκελα Μέρκελ καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων και στο συλλαλητήριο της Τρίτης 9 Οκτωβρίου στο Σύνταγμα. 

«Η κυρία Μέρκελ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι εκτός από το να κουνά το δάκτυλό της και να απαιτεί θυσίες ενώ η χώρα της κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ λόγω της κρίσης, έχει την βούληση να εργασθεί για μια Ευρώπη των εθνών και όχι για μια γερμανική Ευρώπη», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρ. Ζώης.

Με ανακοίνωσή τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν επίσης τους πολίτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γερμανική Πρεσβεία (Καραολή Δημητρίου 3 & Υψηλάντου, απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο), την Τρίτη,στις 6 μ.μ, ημέρα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Όπως αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, στόχος είναι να εκφραστεί η αντίθεση «στη μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο». Επίσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιδώσουν στον Γερμανό πρέσβη «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για να απαιτήσουμε τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και την επιστροφή του Κατοχικού Δανείου καθώς και την παράδοση στις ελληνικές αρχές της περιβόητης "Λίστας Χριστοφοράκου"».

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να υψώσει το ανάστημά του τις επόμενες ημέρες εναντίον της κυβέρνησης και της Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε με δηλώσεις της η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, στόχος της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να συνδράμει την κυβέρνηση «για να βάλει φίμωτρο απέναντι στα νέα σφαγιαστικά μέτρα». «Ο ελληνικός λαός να ετοιμάζεται για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μπλόκο στα μέτρα είναι το σύνθημά μας», πρόσθεσε.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Την ίδια ώρα, με παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15.00 την Τρίτη και συλλαλητήριο στις 13.00 στο Σύνταγμα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη Γερμανίδα καγκελάριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

«Οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απαντούν με κινητοποιήσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με εντολές της κυρίας Μέρκελ και των Ευρωπαίων ηγετών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία.

Επισημαίνεται πως το συλλαλητήριο της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου 2012 θα γίνει κανονικά, όπως έχει ήδη καθοριστεί, για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. 
Συνέντευξη Σαμαρά

Η Ελλάδα αντέχει χωρίς την επόμενη δόση μετά τα τέλη Νοεμβρίου, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και μεταξύ άλλων εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει αποδεχόμενη χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα.

«Το κλειδί είναι η ρευστότητα. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση», επαναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς και ερωτηθείς για το πόσο μπορεί να αντέξει η χώρα χωρίς την επόμενη δόση, απαντά: «Έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα ή εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν. Επίσης, σημειώνει, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει απευθείας μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), όπως εξετάζεται και για την Ισπανία. «Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς συγκρίνει την κατάσταση της χώρας του με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και προειδοποιεί για τις συνέπειες της ανεργίας για τη δημοκρατία. Σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης «μας περιμένει χάος», επαναλαμβάνει και για μία ακόμη φορά υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής.

Ο Τσαρλς Νταλάρα

Στο μεταξύ, έκκληση προς τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας να μειώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα, έτσι ώστε να βγει ευκολότερα από την ύφεση, απευθύνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα χωρίς ανάπτυξη και τόνισε πως χρειάζεται περισσότερη επιείκεια από την τρόικα. «Δεν υπάρχει λόγος η Ευρωζώνη να συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια σε αυτά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF την Πέμπτη σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Νταλάρα, μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε παραγωγική ούτε απαραίτητη. «Θα ενθαρρύναμε μεγαλύτερη προθυμία εκ μέρους των δανειστών της Ευρωζώνης, και θα ήθελα να προτείνω ακόμη και το ΔΝΤ ... να μειώσει ουσιαστικά τα επιτόκια των δανείων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα», είπε.

Πρότεινε ως στόχο το 0,8% στα επίσημα δάνεια, κάτω από το 4% που είχε αρχικά υιοθετηθεί.

Ο Τσαρλς Νταλάρα κάλεσε επίσης τους διεθνείς δανειστές να δώσουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνειά της, όπως έχει ήδη ζητήσει η χώρα, και να εστιάσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Το Ρόιτερ’ς για το Eurogroup
Πάντως, το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση της τρόικας αναβάλλει τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα οι εκθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική κατάσταση στη χώρα.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις στη σύνοδο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει πρόσβαση στις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δηλώσεις Φέκτερ
 
Κατά μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους τάχθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της στο Οικονομικό Συμπόσιο Άλπμπαχ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αντίθεσή της σε μια ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. 

Όπως υποστήριξε, από μια διαγραφή ελληνικού χρέους θα πλήττονταν μόνο οι κεντρικές τράπεζες των χωρών -πιστωτών καθώς, σε μεγάλο βαθμό, οι ιδιώτες – πιστωτές έχουν εξαφανιστεί από τις αγορές μετά την πρώτη διαγραφή ελληνικού χρέους. 

Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της σε μια ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, η Αυστριακή υπουργός τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να εγγυώνται οι Αυστριακοί φορολογούμενοι για κυπριακές καταθέσεις, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο έχουν τα χρήματά τους «Ρώσοι ολιγάρχες». 

  
www.elzoni.gr

No comments: