Friday, October 19, 2012

Ηχηρή παρέμβαση ΣαμαράΘέλουμε τη δόση ολόκληρη και γρήγορα!

Την άμεση εκταμίευση όλης της δόσης ζήτησε χθες κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας την κατάσταση της χώρας και ασκώντας κριτική στην πολιτική που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ελλάδα. 

Υπογράμμισε ότι από την αρχή δεν ακολουθήθηκε η σωστή συνταγή, το σωστό μίγμα πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που αν είχε γίνει θα υπήρχαν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα χωρίς τόσο σοβαρή επιβάρυνση της χώρας μας όσον αφορά στην ανεργία. 

Στο μεταξύ, άλλη μια «συγκρουσιακή» Σύνοδο Κορυφής ζει η μαστιζόμενη από την κρίση ευρωζώνη, την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη για να καταλήξει σε μια συμφωνία με την τρόικα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης, που θα περιλαμβάνει και μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά στα εργασιακά. 

Η διμερής συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ που προηγήθηκε της Συνόδου δεν απέφερε αποτελέσματα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος ζητεί να έχει η Κομισιόν δικαίωμα βέτο στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι το θέμα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα της Συνόδου, της οποίας προτεραιότητα είναι η τραπεζική ενοποίηση. 

«Το θέμα αυτής της Συνόδου είναι η τραπεζική ενοποίηση, άρα η μόνη απόφαση που μπορεί να ληφθεί είναι να διαμορφωθεί μια τραπεζική ένωση έως τα τέλη του έτους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ολάντ. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που δεν επιθυμεί οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να υπόκεινται σε εποπτεία από το εξωτερικό, τόνισε από την πλευρά της ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα την ενοποίηση δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

«Ο Φρανσουά Ολάντ δεν δέχεται μια νέα μεταφορά εθνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καουζάκ. 

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες εξελίξεις και όλα δείχνουν πως στο σημείο αυτό η Γερμανία απομονώνεται, με σοβαρές ελπίδες να επιτευχθεί η ενοποίηση και η εποπτεία των τραπεζών, με σοβαρά οφέλη και για τη χώρα μας. 

Στο μεταξύ, στο ελληνικό «μέτωπο», όπου κυριαρχούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέστειλε νέες προτάσεις στην τρόικα. 

Το υπουργείο θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και επομένως αποδέχεται κατ' αρχήν, την ανάγκη για μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την εξαίρεση των παλαιότερων εργαζομένων. 

Το υπουργείο εκτιμά ότι, αν γίνει δεκτή στην παρούσα φάση η απαίτηση της τρόικας για δραστική μείωση των αποζημιώσεων, που θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει εκτίναξη της ήδη υψηλής ανεργίας, εφόσον η αγορά εργασίας θα στραφεί προς την αντικατάσταση των παλαιών «ακριβών» εργαζομένων με νέους «φθηνότερους» εργαζόμενους. 

Η εξέλιξη αυτή, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα κρατικά έσοδα και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, εξαιτίας της μεγάλης απώλειας φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας. 

Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου που θα επικυρώνει τη νέα συμφωνία, θα προβλέπονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην κατάργησή τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει νομοθετηθεί από το 2ο Μνημόνιο και, κατά συνέπεια, έχει κλείσει, η δε επαναφορά του θέματος συνιστά στην ουσία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. 

Στο μεταξύ, υπήρξε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων, που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. 

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν προχθες, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επίσκεψης διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Από την πλευρά του, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής: 

«Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω - σε μια ιστορία επιτυχίας», είπε. 

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα από μια «χαμένη υπόθεση» για μερικούς, εξελίσσεται σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς. 

«Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία: Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο... Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες». 

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πάντως ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. «Αν ο πιο "αδύναμος κρίκος" αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, η κυβέρνηση Μέρκελ προκρίνει τη λύση ενός ειδικού λογαριασμού, με αυστηρότερους ελέγχους εκ μέρους των Ευρωπαίων, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η ελληνική κυβέρνηση. 

Συνεπώς η Αθήνα δεν θα μπορεί να δαπανά τα χρήματα αυτά κατά το δοκούν και οι καταβαλλόμενοι πόροι θα προορίζονται πρωτίστως για την αποπληρωμή των δανείων, δηλαδή των τόκων και των χρεολυσίων. Έτσι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των διεθνών πιστωτών της χώρας. Τα όποια χρηματοδοτικά κενά θα πρέπει να καλύπτονται από την ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η ιδέα, που δεν είναι καινούρια, υποστηρίζεται και από τη Γαλλία. Στόχος του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού είναι αφενός να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου να διατηρηθούν παράλληλα οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συνέχιση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.                             WWW.ELZONI.GR

No comments: