Saturday, October 20, 2012


ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κανένα ρίσκο για τη σωτηρία της χώρας

Το κλίμα έχει αλλάξει στην Ευρώπη είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε επισκέψεις Φρ. Ολάντ και Μ. Μόντι στην Αθήνα
Το κλίμα έχει αλλάξει στην Ευρώπη είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε επισκέψεις Φρ. Ολάντ και Μ. Μόντι στην Αθήνα
Αποστολή στις Βρυξέλλες, Μαρία Σπυράκη
Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από τις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του την πολιτική διαβεβαίωση των ηγετών της Ευρωζώνης ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα γίνει ως σύνολο, και μόλις παραδοθεί η έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, στην Αθήνα οι διάφορες για τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτές και οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν προδιαγράψει ότι το πλαίσιο που παρουσίασε η τρόικα για κατάργηση των τριετιών και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων απορρίπτεται. Ο πρωθυπουργός καλείται τώρα να πείσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να δεχθούν ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, ενώ ταυτόχρονα προτείνει στην τρόικα τη μέση οδό για να προχωρήσει η συμφωνία. Άλλωστε και ο ίδιος μίλησε για «υπερβολικές απαιτήσεις» φωτογραφίζοντας τις προτάσεις του Τόμσεν και των άλλων εκπροσώπων των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
Ο χρόνος πιέζει
Μπορεί το κλίμα να βελτιώθηκε και η πολιτική βούληση των εταίρων της Ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα να αποτυπώθηκε στη δήλωση των «17» ηγετών, όμως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Έως τις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση καλείται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, να έχει ψηφίσει τα μέτρα και τις προαπαιτούμενες πράξεις στη Βουλή και να έχει καταθέσει προϋπολογισμό ενσωματώνοντας τις προβλέψεις.
Συνολικά το οικονομικό επιτελείο μιλά για μέτρα 13,5 δισ. για τη διετία 2013 -2014 εκ των οποίων τα 7,5 δισ. θα προέρχονται από την περικοπή μισθών και συντάξεων. Αν προστεθούν και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που ζητά ως προαπαιτούμενο η τρόικα, τότε ανεβαίνει δραματικά η ένταση στην κοινωνία αλλα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός δημόσια ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς εταίρους για την ενεργό συμπαράσταση και τη στήριξή τους: «Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουνα μόνος στις Βρυξελλες», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Αυτό το κλίμα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και στην Αθήνα για να έρθει όσο το δυνατόν νωρίτερα ο συμβιβασμός με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε για πρώτη φορά τους τρεις εταίρους «ενωμένη γροθιά» εκτιμώντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τεθεί στην υπηρεσία της πατρίδας.
Παραδέχθηκε βεβαίως ότι τα μέτρα είναι «επώδυνα», αλλά αναφερόμενος ειδικά στα εργασιακά μίλησε για «διαδικαστικά θέματα στα οποία υπάρχει κατανόηση». «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα. Θα καταφέρουμε να πάρουμε τη δόση και να περάσουμε στην ανάκαμψη. Και οι τρεις αγωνιζόμαστε να σωθεί η πατρίδα...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Είχε προηγουμένως φροντίσει να ξεκαθαρίσει πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου, ενώ λίγες ώρες πριν ο Γιάννης Στουρναρας προειδοποίησε σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους ότι «δεν αποκλείει ατύχημα». Οι κυβερνητικοί εταίροι μαζί με την απόφαση του συμβιβασμού με την τρόικα θα κληθούν να χαράξουν και τα επόμενα βήματα. Ο πρωθυπουργός διέψευσε το δημοσίευμα του Spiegel που εμφανίζει τη δόση να τοποθετείται σε κλειστό λογαριασμό και να εξυπηρετεί μόνο το χρέος και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα χρήματα θα διατεθούν σύμφωνα με το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, τη μερική αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, την κάλυψη του χρέους και των αναγκών του κράτους.
Ευκαιρία επανεκκίνησης
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να εκτιμά πως η δόση των 31,5 δισ. μαζί με τις επόμενες δόσεις από το δάνειο των 5 και 7 δισ. ευρώ που -εκτός απροόπτου- θα δοθούν ως το τέλος του 2012, θα αποτελέσουν την ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνει ότι το ζήτημα της συνολικής διευθέτησης του χρέους καθυστερεί και προσδιορίζεται μετά τις γερμανικές εκλογές.
Η μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης εντός του 2013, αλλά αφού προηγηθεί η δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικης Αρχής για τις τράπεζες, δείχνει ότι εν τω μεταξύ θα χρειασθεί να παλέψει η χώρα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα όπως είναι το ΕΣΠΑ, τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις διαρθρωτικές αλλαγές για να αναστρέψει τον κύκλο της ύφεσης. Η Ελλάδα στοχεύει στην αφαίρεση των 50 δισ. από το χρέος, που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση για την Ισπανία, η χώρα μας πρέπει να περιμένει.
Αυτή η Σύνοδος Κορυφής έδωσε στην κυβέρνηση τα πρώτα ευρωπαϊκά εύσημα ύστερα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η διατύπωση του ανακοινωθέντος των «17» που θέτει τρεις προϋποθέσεις για την διασφάλιση της παραμονής της Ελλαδας στο ευρώ αποτελεί ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη για την κυβέρνηση: ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, ιδιωτικές επενδύσεις και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, είναι το τρίπτυχο.
Μετά την εκταμίευση της δόσης είναι φανερό ότι ο Αντώνης Σαμαρας θα επιχειρήσει ανασύνταξη του κυβερνητικού σχήματος. Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, αλλά ο πρωθυπουργός καταγράφει ήδη επιδόσεις. Και όπως είπε ο ίδιος όταν «τελειώσει με τον στόχο της δόσης θα αποφασίσει», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εταίροι του Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τη μορφή της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.Τώρα και μέχρι να έρθουν τα 31,5 δισ. στα ταμεία δηλώνει πως «δεν έχει την πολυτέλεια»...  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments: