Thursday, October 11, 2012



Διαψεύδουν απίστευτο αίτημα της τρόικας για εκκένωση μικρών νησιών

Με διαψεύσεις απάντησαν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας, στο προκλητικό αίτημα περί εκκένωσης νησιών με πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων, το οποίο διατυπώθηκε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- σε συνάντηση τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με επίσης χαμηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Διαψεύδουν απίστευτο αίτημα της τρόικας για εκκένωση μικρών νησιών
Το αίτημα που ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων υπελήθη από τεχνοκράτες της τρόικας ως αντιπρόταση για το πως μπορούν να αποφευχθούν οι επιδοτήσεις άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών. Σε αυτό το σημείο ΄'επεσε η εισήγηση για εκκένωση νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 150 κατοίκων.
Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλίας.
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον υπουργό ήταν: «Δεν πάτε καλά. Αυτό δεν είναι καν συζητήσιμο», όπως μετέφερε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο κ. Μουσουρούλης.
Σε διάψευση πάντως του αιτήματος προχώρησαν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
«Ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας», ανέφερε το ΥΠΟΙΚ στη σχετική ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως «οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».
«Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί», τονίζεται επίσης στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας.
«Συζητήθηκαν μόνο τα προβλήματα της ακτοπλοϊας» 
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΜΠΕ, η συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, αφορούσε μόνο τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ακτοπλοΐα σε σχέση με την οικονομική κρίση.
Η ομάδα της τρόικας, που συναντήθηκε με τους τρείς γενικούς γραμματείς του υπουργείου αλλά και τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, το μόνο που πρότεινε χωρίς να αποτελεί δέσμευση ήταν η πλήρης απελευθέρωση της ακτοπλοϊκής αγοράς, αλλά ουδέποτε έθεσε θέμα κατοίκησης των νησιών.
Μάλιστα οι τρείς γενικοί γραμματείς του υπουργείου δήλωσαν προς την πλευρά της τρόικας ότι η αγορά στον χώρο της ακτοπλοΐας, λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι αν προχωρούσε μία πλήρης απελευθέρωση της αγοράς τότε σε πολλά νησιά θα υπήρχε πλήρης ακτοπλοϊκή απομόνωση κάτι που θα ήταν αντίθετο με την ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας περί εδαφικής συνοχής, «τα γεωγραφικά ή δημογραφικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών εδαφών δεν πρέπει να επηρεάζουν τις βασικές ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες: μετακίνησης, πρόσβασης στα αγαθά, στις υπηρεσίες, στο κεφάλαιο και τη γνώση».
Επίσης ανέφεραν ότι θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον τουρισμό, καθώς τα συμβόλαια που κλείνουν κάποιες ξένες εταιρείες tour operators με μεγάλα ξενοδοχεία νησιών αλλά και μικρές μονάδες είναι πολυετή, ενώ η τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου που θα εκτοξευόταν στα ύψη, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην εμπορική κίνησh

No comments: