Monday, October 15, 2012

Προσοχή στην ανάπτυξη
15/10/2012
Προσοχή στην ανάπτυξη της Ελλάδας, ζητά τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του συλλόγου των Χριστιανοδημοκρατών φοιτητών και αναγνωρίζοντας για άλλη μια φορά τις θυσίες των Ελλήνων, η κ. Μέρκελ επανέλαβε πως είναι ανάγκη να εκπληρώσει η Αθήνα τις υποχρεώσεις της.

Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο το σωστό μίγμα υπομονής, «το οποίο κάθε φορά πρέπει να βρίσκεται πολιτικά», σημείωσε η καγκελάριος. 
Διευκρίνισε δε ότι, λόγω των αλληλεπιδράσεων εντός Ευρωζώνης, πρέπει και η Γερμανία να αποφασίζει με σύνεση. 

Με αφορμή την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση όσον αφορά την Ευρώπη. 

«Αξίζει να αγωνίζεται κανείς για την Ευρώπη», τόνισε, καθώς, «εκτός από τη διασφάλιση της ειρήνης, η συνύπαρξη των Ευρωπαίων εξυπηρετεί και την εδραίωση αξιών από τις χώρες-μέλη, όπως η παγκόσμια ελευθερία». 

Αυτές οι σκέψεις την οδήγησαν και σε μια ενδιαφέρουσα αναφορά στις διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον της στην Αθήνα. 

Όπως είπε, «ήταν καλό που έγιναν οι διαδηλώσεις και δεν πήγε κανείς φυλακή γι’ αυτό επειδή προέβη σε βιαιοπραγίες. Αυτό είναι ένα επίτευγμα». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε από τους φοιτητές ακόμη και για την επιλογή της να φορέσει στην Αθήνα το ίδιο σακάκι, που είχε φορέσει στον αγώνα μεταξύ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας και του ελληνικού συγκροτήματος στο πλαίσιο του Euro το περασμένο καλοκαίρι. 

«Δεν μου πέρασε καν από το νου. Σκέφτηκα ότι στην Αθήνα είναι ακόμη καλοκαίρι και είπα να μην πάρω κάτι από τη φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα. Έτυχε να είναι αυτό», απάντησε η κ. Μέρκελ, η οποία σε επόμενη δήλωσή της υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η Ελλάδα φαίνεται να σημειώνει σιγά - σιγά πρόοδο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αν και  «με πιο αργούς ρυθμούς από αυτό που φανταζόμασταν. Ως φίλοι, πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια και υποστήριξη».

Είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, θα υπερασπιστεί το ευρώ απέναντι στα συμφέροντα των διεθνών οικονομικών παραγόντων της αγοράς, πολλοί από τους οποίους δεν ενδιαφέρονται για την επιτυχία της Ευρώπης και στοιχηματίζουν ότι η περιοχή δεν έχει την πολιτική βούληση να πετύχει.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στο κόμμα της να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα μέλη της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι Γαλλία και ΗΠΑ έκαναν το ίδιο για τη Γερμανία μετά το Δευτέρο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί μόνο εάν όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

No comments: