Wednesday, October 24, 2012


Υποχωρήσεις της τρόικας στα εργασιακά

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 14:07
Τελευταία Ενημέρωση : 24/10/2012 16:33
«Mετα από ολονύκτια προσπάθεια, το πρωί η τρόικα υποχώρησε σε δύο βασικά ζητήματα στο θέμα των αποζημιώσεων και στο θέμα της προειδοποίησης. Αρα λοιπόν η διαφορά είναι πλέον περί όνου σκιάς και ελπίζω πλέον να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Νέα πρόταση για τις αλλαγές στα εργασιακά μπαίνει στο τραπέζι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, «μετα από ολονύκτια προσπάθεια, το πρωί η τρόικα υποχώρησε σε δύο βασικά ζητήματα στο θέμα των αποζημιώσεων και στο θέμα της προειδοποίησης». «'Αρα λοιπόν η διαφορά είναι πλέον περί όνου σκιάς και ελπίζω πλέον να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Η δήλωση του Γ. Βρούτση
Νωρίτερα και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει ότι από χθες έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τα εργασιακά. «Συνεχίζεται η προσπάθεια ακόμα και σήμερα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ακόμη θετικότερα βήματα», είπε, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί.
Σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό παράγοντα, οι πιστωτές δέχθηκαν να ανέλθει στις 2.000 ευρώ το ποσό βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση πέραν των 16 μισθών και μέχρι τους 24μήνες, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης δεν θα είναι τρεις μήνες, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα, αλλά τέσσερις.
Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το πακέτο μέτρων, μετά και τις υποχωρήσεις της τρόικας, έκλεισε και πως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση του Euro Working Group κατά την αυριανή του συνεδρίαση.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ξεχωριστά νομοσχέδια, ένα για τις περικοπές και ένα για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για τη νέα πρόταση σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές και τις συνέπειές της. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μπίστη για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά, εκτός από την εκπεφρασμένη πρόθεσή της -που επανέλαβε ο κ. Κουβέλης χθες- να μην ψηφίσει τα μέτρα που αξίωνε η τρόικα για τα εργασιακά, είχε αντιτεθεί έντονα στο ενδεχόμενο οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις να έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή με το συνολικό πακέτο των μέτρων.
ΣΥΡΙΖΑ: Παριστάνουν τους προστάτες της εργατικής τάξης
Οι κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να εμφανιστούν ως «προστάτες της εργατικής τάξης» την ώρα που έχουν συμφωνήσει στο μεγαλύτερο πακέτο περικοπών από την αρχή της κρίσης, σχολίασε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.
Παριστάνουν ότι απορρίπτουν τα επιπλέον μέτρα που ζητεί η τρόικα την, ενώ προωθούν μια πολιτική που επιχειρεί να μετατρέψει τον μισθό σε φιλανθρωπικό επίδομα φτώχειας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός και μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «λαγό των επόμενων μέτρων» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και «κομπάρσο χωρίς ίχνος αξιοπιστίας» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.           NAYTEMPORIKI             

No comments: