Monday, October 22, 2012

ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ… ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ!ΑΛΛΑΞΑΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕΣ
22/10/2012
Τη σκληρή στάση που επί μήνες κρατούσαν έναντι της Ελλάδας εγκαταλείπουν και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, με την Άγκελα Μέρκελ να πείθει τους εταίρους της για την ανάγκη να εγκαταλείψουν τον ευρωσκεπτικισμό τους, αλλά και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα. 

Η κ. Μέρκελ βρέθηκε στο Μόναχο για να παραστεί στο ετήσιο συνέδριο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και η στροφή προς ηπιότερους τόνους υπήρξε σημαντική. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Χανελόρε Γκάμπορ, δήμαρχος του Γκάρχινγκ, πόλης στα βόρεια του Μονάχου: «Αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε».

Παλαιότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είχε ζητήσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε την Αθήνα να αρχίσει να πληρώνει τους μισούς μισθούς και συντάξεις σε δραχμές ώστε να διευκολύνει τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Αυτή τη φορά, όμως, τα μέλη του κόμματος, ντυμένα με τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες τους, επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην Μέρκελ η οποία πάντως προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για το θέμα της Ελλάδας και επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τον μεγάλο αντίπαλό της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Μάλιστα οι σύνεδροι την επευφήμησαν όταν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ασκώντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, επέδειξαν τις αξίες και τις ελευθερίες που καθιστούν σπουδαία την Ευρώπη.

«Εγώ η ίδια περίμενα 34 χρόνια για να διαμαρτυρηθώ. Πώς να παραπονεθώ επειδή οι άνθρωποι διαμαρτύρονται;», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα χρόνια που έζησε στην Ανατολική Γερμανία, πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η Μέρκελ χρειάζεται το CSU ώστε να παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός της ενώ ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, ο Χορστ Ζέεχοφερ, χρειάζεται την Μέρκελ καθώς στη Βαυαρία θεωρούν ότι εκείνη είναι σε θέση να βρει λύσεις στην κρίση. 

Μάλιστα, η δημοτικότητά της στην περιοχή αυτή είναι μεγαλύτερη από του Ζέεχοφερ, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να παραμείνει στη σκιά της κατά το συνέδριο. 
«Τα μέσα ενημέρωσης λένε σήμερα ότι το CSU συμπεριφέρεται σαν γατάκι και δεν θέλω να τους αλλάξω αυτήν την εντύπωση τώρα», είπε.

Νωρίτερα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. 

«Αν η έκθεση της τρόικας περιλαμβάνει μια πρόταση για περισσότερο χρόνο, θα το συζητήσουμε», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.     www.elzoni.gr

No comments: