Saturday, October 13, 2012


Πολιτική

Οι διαμάχες αναδείχθηκαν στο Τόκιο

Η Ελλάδα ήταν το κυρίαρχο θέμα και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Τόκιο. Η διεθνής συνάντηση αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθούν οι διαμάχες μεταξύ των διεθνών δανειστών για την επόμενη ημέρα.
Οι διαμάχες για τα επόμενα βήματα στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας αναδείχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στο Τόκιο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών βρέθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να απολογηθεί γα την στάση του Βερολίνου, επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονότονα ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης της Τρόικας. Τόσο στις προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για επιμήκυνση ή «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και στην πρόταση του στελέχους της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν για την επαναγορά από την Ελλάδα του χρέους της, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε συζήτηση. «Έχω συνηθίσει να μην σχολιάζω αμέσως κάθε πρόταση που διαβάζω με μια ματιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει κάποιες απορίες αναφορικά με την πρόταση Άσμουσεν, τις οποίες όπως είπε δεν θέλει να τις συζητήσει δημόσια. Σημαντικό είναι να συνεχιστεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, είπε ο κ. Σόιμπλε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να προκύψει μια βιώσιμη λύση για την χώρα. Και στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται, όπως διευκρίνισε, η Τρόικα.
«Να μην καταστραφεί η ανάπτυξη»
Σε ομιλία της ενώπιον του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών Φοιτητών (RCDS), στο Βερολίνο και αναφερόμενη στο ελληνικό πρόβλημα, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να ενεργεί κανείς έξυπνα κατά τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη διεθνή βοήθεια. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να προσέχει κανείς να μην καταστραφεί όλη η οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας πιθανόν κάτι, οι συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.
Σε άλλη της ομιλία στο Τσέλε, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να συνεχίσει να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα, επικαλούμενη το παράδειγμα της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που επωφελήθηκε από την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα η Μέρκελ έδειξε κατανόηση για τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, λέγοντας: «Ανακουφίστηκα που οι άνθρωποι εκεί επιτρεπόταν να διαδηλώσουν και όλοι όσοι δεν άσκησαν βία μπόρεσαν μετά να πάνε στο σπίτι τους». Πρόσθεσε δε ότι δεν τρέφει μίσος, τη στιγμή που και η ίδια αναγκάστηκε να ζήσει στην Ανατολική Γερμανία, «μια χώρα, όπου δεν επιτρέπονταν οι διαδηλώσεις».
Αναλυτές διακρίνουν στην αλλαγή ρητορικής της καγκελαρίου την πρόθεσή της να προετοιμάσει το έδαφος ούτως ώστε η Ελλάδα να λάβει περισσότερο χρόνο. Σε κεντρικό σχόλιο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι το Βερολίνο δεν λέει ρητά ένα «όχι» στις προτάσεις διάσωσης που διατυπώνονται, ενώ και η Άγκελα Μέρκελ έχει παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια άλλο περιθώριο για λιτότητα.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                                  dw de

No comments: