Monday, October 29, 2012

Τρόικα και ΔΗΜΑΡ εμμένουν στις θέσεις τουςΣτην τελική ευθεία για συμφωνία χωρίς... συμφωνία!

Στην τελική ευθεία πριν από την διαδικασία ψήφισης στη Βουλή βρίσκεται η διελκυστίνδα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των μέτρων – και κυρίως για τα εργασιακά.

Με εξαίρεση την προηγούμενη Παρασκευή, όταν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ο πρωθυπουργός πέρασε το σαββατοκύριακο σε διαρκείς συσκέψεις, με στόχο να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να είναι όλα έτοιμα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε και θα συνέλθει το Εurogroup.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα, μετά από ένα εορταστικό τριήμερο, που ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα και έδωσε ελπίδες για το μέλλον.
Σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών, απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν όλα (δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) σε ένα νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί και ο Προϋπολογισμός.

Στο μεταξύ, η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πάντως ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί «έως την τελευταία στιγμή».

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αρνητικοί στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και στη διατήρηση του επιδόματος γάμου, ενώ αμέσως ενημερώθηκαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Λένε επίσης «όχι» στην κύρωση των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή, θέση με την οποία συμφωνεί και ο ΥΠΟΙΚ, που εξήγησε ότι σε αυτήν την περίπτωση πολύ δύσκολα ένας ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα. 

Από την πλευρά της, όμως, η ΔΗΜΑΡ εμμένει στη θέση της για τα εργασιακά, απαιτώντας να υποχωρήσει η τρόικα.

Στο Εurogroup, η Αθήνα θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει γίνει, ενώ έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τα 89 προαπαιτούμενα για την εκταμίευσης της δόσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεσμεύθηκε σε δήλωσή του ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ολοκληρώσει έγκαιρα, εντός χρονοδιαγράμματος, το νομοθετικό του έργο.

«Το υπουργείο Εργασίας, εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο», σημείωσε ο κ. Βρούτσης και διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται». 

Συνεχής είναι και η επικοινωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στο ζήτημα των εργασιακών, που αποτελεί πλέον το μοναδικό σκόπελο για κλείσιμο του πακέτου. 

Από την Ουάσιγκτον, όπου είχε επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι όταν διαμορφωθεί το πακέτο μέτρων «θα υπάρχει θετική αντίδραση διεθνώς και υποστήριξη προς την Ελλάδα».

«Τους εξήγησα ότι αν δεν δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση και δεν παρουσιάσουμε μία πλήρη αφήγηση ελπίδας και προοπτικής, δεν θα πάρουμε μαζί μας την κοινωνία, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης, εκτός από την εκταμίευση της δόσης, αναμένεται να επικεντρωθούν και στα μέσα με τα οποία θα δοθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή. 

Νέο κούρεμα;

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, πλην ΕΚΤ, και αίτημα για 150 νέες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Euro Working Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel». 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης, μία μέτρια αξιολόγηση της μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, προτάσεις για κυρώσεις και κοστολόγηση της διετούς επιμήκυνσης στα 30 δισεκατομμύρια (κατά την Κομισιόν και την ΕΚΤ) και στα 38 δισεκατομμύρια (κατά το ΔΝΤ).

Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, στη σημερινή του έκδοση, «η τρόικα ανέφερε ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν». 

Επιπλέον, στο έγγραφο της τρόικας απαριθμούνται 150 νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, μεταξύ των οποίων η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από απόλυση, η υποχώρηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση ορισμένων επαγγελματικών προνομίων.

Η τρόικα, σύμφωνα με το Spiegel, πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα, γεγονός που, εάν συνέβαινε, διευκρινίζει το περιοδικό, «θα κόστιζε για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα στους φορολογούμενους». Η πρόταση συνάντησε ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν διαθέσει για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας. 

Αρνητικός ο ΣόιμπλεΜιλώντας, εξάλλου, στη γερμανική Ραδιοφωνία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο αντιτίθεται κατηγορηματικά στην προοπτική ενός ακόμη «κουρέματος», αλλά θεωρεί ρεαλιστικότερο ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. 

Την ίδια ώρα πάντως, προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του -οι οποίες θα μεταδοθούν από τη γερμανική Ραδιοφωνία και προδημοσιεύονται από τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters- ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο θέμα του «κουρέματος» είναι δεμένα, καθώς, όπως εξηγεί, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. 

«Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρει ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. «Δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του», σημειώνει και επαναλαμβάνει ότι πριν από την έκθεση της τρόικας, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα. 

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, για την οποία είναι προϋπόθεση η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία, η οποία «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές». Σε αυτή τη λύση θα μπορούσαν, προσθέτει, να περιλαμβάνονται αυτόματες περικοπές της βοήθειας σε περίπτωση συγκεκριμένων εξόδων ή ένας ελεγκτικός ή διορθωτικός μηχανισμός. «Αυτός θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει την αξιοπιστία την οποία μέχρι τώρα δεν πετύχαμε με τα προγράμματα της Ελλάδας», εκτιμά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δημιούργησε επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτών τα οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν. «Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί πάλι την επόμενη φορά. Στο τελευταίο πρόγραμμα συνέβη» και τα θύματα ήταν ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία, καταλήγει.

Χωρίς την ΕΚΤ
«Η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή της απαγορεύεται τέτοια μορφή κρατικής χρηματοδότησης, λέγεται ότι δεν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους, είναι ωστόσο διατεθειμένη να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επαναγόρασε τα χρεόγραφα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία και με την λήξη τους θα πληρωθεί για την ονομαστική τους αξία», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. 

Στην ίδια ενδιάμεση έκθεση, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, η τρόικα επαναφέρει προτάσεις προκειμένου «η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε μεταρρυθμίσεις για δημιουργία «δεσμευμένου» λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται οι δανειακές δόσεις και για νόμο, ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Αν η Αθήνα δεν εφαρμόζει, όπως συμφώνησε, τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξάνονται, για παράδειγμα, αυτομάτως οι φόροι», τονίζεται, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ την κοστολογούν στα 30 δισεκατομμύρια, ενώ το ΔΝΤ στα 38 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται, σύμφωνα με το περιοδικό, να παρουσιαστεί το αργότερο στις 12 Νοεμβρίου.                                              www.elzoni.gr

1 comment:

lornion said...

ολα εχουν καταστρωθεί για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα και το κόστος ακόμη ,προκειμένου να κρατηθεί στην ευροζώνη και το ευρώ.